De burgemeester laat zijn ambtsketen zien. Foto Rob Stevens
De burgemeester laat zijn ambtsketen zien. Foto Rob Stevens

Honderdjarige in Meergaarden

Algemeen

EIBERGEN - Mevrouw Jo Izaks Hallers uit Eibergen is dinsdag 29 augustus toegetreden tot het selecte gezelschap van honderdjarigen. Naar goed gebruik bezocht burgemeester Joost van Oostrum de jarige om haar namens de gemeente te feliciteren en een boeket bloemen aan te bieden. Jo vraagt de burgemeester belangstellend naar de herkomst van het boeket, haar zoon Joop is namelijk bloemist in Doetinchem. Het boeket wordt met een goedkeurende knik aangenomen, wat van Oostrum de reactie ontlokt: "Gelukkig, ik hoef dus niet terug om een nieuw boeket te halen? Diezelfde ochtend lagen bij de jarige ook felicitatiebrieven van de Koning en de Commissaris van de Koning op de deurmat.

Door Rob Stevens

Jo is woonachtig in woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. Ze is slechthorend, de achtergrondmuziek bij de Meergaarden maakt een soepel gesprek met de burgemeester nog lastiger. Haar zoon Joop stelt haar de burgemeester voor. De ambtsketen van Van Oostrum komt er aan te pas om zijn rol duidelijk te maken. Joost van Oostrum legt haar de verschillende symbolen op de keten uit.
Jo Izaks Hallers is geboren in Groenlo en daarna naar Eibergen verhuisd waar ze de rest van haar leven heeft gewoond op de Hemstae en Niessinkkamp. Ze is op jeugdige leeftijd nog een tijd, zoals dat heet, 'in betrekking geweest' bij een gezin in Hengelo. Haar man Stoffer is in 1915 geboren in Eibergen. Ze zijn in 1942 getrouwd. Hij heeft nog gewerkt in de Kastanjefabriek toen de leerlooierij van Prakke er nog in zat. Later was hij werkzaam bij de KTV. Twee fabrieken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de industriële historie van Eibergen. De laatste jaren van zijn leven kwakkelde Stoffer met zijn gezondheid. Dat was uiteindelijk de reden dat ze in de Meergaarden terecht kwamen. De man van Jo overleed echter in 2001, vijf dagen nadat beiden hun intrek daar hadden genomen.
Jo heeft twee kinderen: Annelies en Joop. Een zoon uit Groenlo is een aantal jaren overleden. Annelies vertelt dat haar moeder het altijd druk heeft gehad. In haar ouderlijk huis op de Hemstae woonde opa ook bij hen in, Jo had de zorg voor hem. Verder deed ze behalve de zorg voor het gezin ook het onderhoud van de groentetuin, bloemen, fruitbomen en de kippen en kalkoenen. Fruit en groenten werden in potten gewekt. Op haar 89ste was ze druk nog in de weer met het verzenden van sms'jes. En tot twee jaar geleden schilderde ze nog. Volgens haar zoon Joop had ze talent, ze kon altijd al goed tekenen. Jo zei altijd "Dat ze te vroeg geboren was". In die tijd was het nog niet gebruikelijk om van je artistiek talent je beroep te maken.
Dinsdag is het een drukte van belang met allemaal familie van Jo in de grote zaal van de Meergaarden. Tien september wordt in dezelfde zaal het feestje 'echt' gevierd met familie en mantelzorgers van Jo. Meer dan tweeduizend Nederlanders zijn honderd jaar of ouder, 320 mannen en 1900 vrouwen. Dit aantal neemt ras toe. Berkelland heeft acht honderdjarigen.

De burgemeester bezoekt Jo Izaks Hallers. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant