Kinderen verzamelen bloemen en groente voor het evenement Internationaal Koken. Foto: Rob Weeber
Kinderen verzamelen bloemen en groente voor het evenement Internationaal Koken. Foto: Rob Weeber

Internationaal koken uit 'eigen' tuin

Algemeen

NEEDE - Toen het initiatief met moestuin De Berg in Neede werd opgezet, was het vernieuwend, voor en door de buurt. Dat stimuleerde het Oranjefonds tot een subsidie voor een vijftal projecten. Afgelopen woensdag organiseerden Antoinet Bolster, Chantal van Zon en leerkracht Mirte van de Dr. Ariënsschool Daltonschool voor de vierde keer een wijkevenement, internationaal koken. De moestuin diende als winkel, de school als keuken en de wijkbewoners tezamen met de leerlingen als koks en lunchgasten.

Door Rob Weeber

Ook wethouder Patricia-Hoytink-Roubos bezocht woensdagochtend de Dr. Ariëns Daltonschool in Neede en werd verrast door een zeer geslaagd initiatief waarbij de verbinding tussen de bewoners van de wijk De Berg centraal stond. In de klassen waren verschillende groepen leerlingen met het thema internationaal koken bezig. Naast het koken van diverse wereldgerechten werden er ook placemats gemaakt met afbeeldingen van de betreffende landen. Verder werd er muziek gemaakt en liedjes over eten gezongen. Op het schoolplein hielden de leerlingen tussen de middag een tentoonstelling en verzorgde Beweegwijs buitenspelletjes. Bijzonder was dat het bereiden van de gerechten onder leiding van wijkbewoners stond. Mevrouw Wanthana bijvoorbeeld maakte met de leerlingen echte Thaise Loempia's, terwijl in een ander lokaal een Marokkaanse gerecht werd voorbereid, couscous met gevulde bolcourgettes en paprika's. Het geheim van de Marokkaanse keuken zit met name in het kruidenmengsel Ras el hanout (het beste van de winkel). Het kan wel tot 20 verschillende kruiden bevatten en iedere huisvrouw heeft haar eigen samenstelling.
Verderop in de school kwam je de geur van satésaus voor het Indische gerecht tegemoet. Ook Nederland was vertegenwoordigd. Bewoonster Ans Prinsen kookte met de leerlingen naar authentiek recept zogenaamde Humkessoep, een ouderwetse maaltijdsoep met veel groente en aardappelen. Verder stond er stamppot peen en uien op het menu.
Natuurlijk kwamen alle groenten en aardappelen uit de 'eigen' moestuin. Daar waren leerlingen met vrijwilligers flink bezig met de oogst.
Antoinet Bolster, inmiddels oud-leerkracht van de Dr. Ariëns Daltonschool en een van de initiatiefneemsters van de moestuin, was zeer verheugd over het verloop van het evenement. "We zien ieder jaar de belangstelling voor de moestuin door de bewoners toenemen. Op zaterdagochtend komen er meer bewoners koffie drinken en er kopen meer mensen groente. Duidelijk is dat de binding tussen de verschillende bewoners en leeftijdsgroepen toeneemt. Dat is leuk om te zien, want feitelijk is het ieders tuin, voor en door de buurt. We hebben naast groenten ook veel bloemen in de tuin. De traditie is dat we een bosje weggeven aan die wijkbewoners die het verdienen."
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant