De kweekkas op de foto is vorig jaar ook deels gesubsidieerd met de regeling. Foto: Rob Stevens
De kweekkas op de foto is vorig jaar ook deels gesubsidieerd met de regeling. Foto: Rob Stevens

Het potje van Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - De 'subsidieregeling burgerinitiatieven' is van 2012. Vanwege het succes wordt de regeling volgend jaar gecontinueerd. Er wordt 25.000 euro voor uitgetrokken. Dat is in ieder geval het voorstel dat het college de raad voorlegt.

Door Rob Stevens

De regeling is destijds ingesteld op initiatief van de raad om inwoners van Berkelland meer te betrekken bij verbetering van de leefbaarheid van hun eigen buurt. Door daar zelf gezamenlijk als buurt ideeën voor aan te dragen. Het initiatief komt alleen voor subsidie in aanmerking als het de onderlinge binding in de buurt versterkt én draagvlak heeft. Maar is dat het geval, dan kan het zijn dat de gemeente bijdraagt in de kosten die het initiatief met zich mee brengt. Met een maximum van vijfduizend euro. Niet alle kosten van een initiatief worden betaald. De initiatiefnemers moeten zelf ook bijdragen.
Wethouder Patricia Hoytinck-Roubos: "De regeling is geëvalueerd. Het is eigenlijk precies wat we willen, inwoners verder helpen. Waarbij de gemeente initiatieven van inwoners faciliteert. Dat past goed in ons programma 'Veranderende samenleving, vernieuwd bestuur'."
Tot nu toe zijn 24 burgerinitiatieven gehonoreerd. Een scala aan zeer verschillende initiatieven. Van de aanleg van een dahliatuin tot een buitenkast voor de AED. Er zijn ook een aantal ideeën afgewezen. Gehonoreerde initiatieven: een jeu de boule-/ ijsbaan, een ontmoetingsplaats voor jong en oud in een verzorgingshuis, een jeugdhonk in oude voetbalkantine in combinatie met een Dorpsböke, een buitenkast voor de AED, opzetten van het vrijwilligersmeldpunt, verharden evenemententerrein het Koepelterrein, materialen en aanloopkosten jeugdtuin en dierenpark, in plaats van een tijdelijk krabbelbaantje/ijsbaantje aanschaf van onder andere twee goaltjes, oproepbus aanloop- en stichtingskosten, Gemeenschapsraad Neede voor Ordelmanskoele, herinrichting van het dorpsbos, uitvoering Passieverhaal, kunstwerk in fietstunnel, cofinanciering kunstgrasveld, dahliatuin, jeu de boulesbaan, opknappen schuur voor Stichting Gered Gereedschap, kweekkas bij moestuin, fietscrossbaantje, artbattle Weemhof, bijdrage voor website meldpunt, beweegtoestellen voor ouderen bij een wijkgebouw, ondersteuning statushouders (WIN), bijdrage aan onderhoud van de volière bij de Hofmaat.

Het gebiedsteam van de gemeente en contactpersonen in de kernen ondersteunen inwoners bij hun project ideeën. Om de beoordeling van initiatieven wat duidelijker te maken worden de begrippen 'leefbaarheid' en' sociale cohesie' aangescherpt. Onderhoud of het verbouwen van gebouwen bijvoorbeeld, komen niet voor de regeling in aanmerking.
Er is ook even nagedacht over het kopiëren van de regeling in Gouda. Daar wordt een groot bedrag, 'De pot van Gouda' gevuld met 240.000 euro per jaar, geheel beheerd door inwoners die ook de subsidieaanvragen en alles er omheen zelf afhandelen. Het college in Berkelland staat wel open voor besluitvorming van burgers zelf, maar vindt deze stap voorlopig nog een brug te ver. Daar zou meer onderzoek en voorbereiding voor nodig zijn. Er worden wel voorbereidingen getroffen voor het werken met wijk- en buurtbudgetten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant