Gerlanda Bijholt bij een van haar reliëfschilderijen van metaal. Foto: Rob Weeber
Gerlanda Bijholt bij een van haar reliëfschilderijen van metaal. Foto: Rob Weeber

Atelier 'Bijzonder Gemaakt' naar centrum Winterswijk

WINTERSWIJK/EIBERGEN - Dat winkel en webshop prima samengaan, bewijst wel Gerlanda Bijholt van Bijzonder Gemaakt. Al in 1998 startte ze in Wijchen een glasatelier aan huis. Hoewel ze aan de kunstacademie is opgeleid, fascineerde het glasatelier van haar schoonvader haar dermate dat ze bij hem in de leer ging en daarna zelfstandig in Wijchen een atelier opende. In 2002 verhuisde ze met haar gezin naar Eibergen, waar ze opnieuw aan huis een winkel en werkplaats begon. In april 2016 betrok ze een winkel in Eibergen aan de Hagen. Ze investeerde tevens in een nieuwe CO2 laser, waardoor er ook op andere materialen dan glas en spiegels gravures konden worden aangebracht, denk aan steen, hout, kunststof, leer en metaal. Ook de naam wijzigde van Het Glasatelier in Bijzonder Gemaakt. Hoewel de plek in het centrum lag, was er te weinig winkelend publiek dat langskwam. Dus pakte ze haar spullen op en verhuisde de zaak naar Winterswijk, waar ze 80 m2 ter beschikking heeft. Woensdag 18 oktober opent ze haar deuren.

Door Rob Weeber

Bijzonder Gemaakt kan naast het zandstralen (graveren) van glaswerk ook andere materialen van beeld en tekst voorzien. Zo kan bijvoorbeeld een foto op hout worden afgebeeld of een naamplaatjes van leer gemaakt. De vele nieuwe mogelijkheden die de CO2 laser biedt, maakt van Bijzonder Gemaakt een unieke winkel. De wens van de klant staat centraal of hij nu een eigen ontwerp inbrengt of het ontwerp overlaat aan Gerlanda. In beide gevallen wordt een bijzonder en uniek product geleverd dat heel vaak ook een emotionele waarde meekrijgt. "Populair is nog steeds de spiegel die met gelegenheden als trouwerij en geboorte gegraveerd wordt", aldus Gerlanda. "Mensen nemen hun eigen gekozen ontwerp mee, tot en met het lettertype toe, en wij zorgen voor het vastleggen van een mooie, blijvende herinnering. Of ze komen binnen met slechts een idee. Samen gaan we dan op zoek naar dat ene, unieke geschenk. Maar we hebben ook producten van andere materialen dan glas, bijvoorbeeld houten snijplanken die gegraveerd kunnen worden. Geheel nieuw in de collectie zijn metalen reliëfschilderijen, bijvoorbeeld met uitbeelding van De Nachtwacht, en boomstronken waar glazen vazen omheen gesmolten zijn. Dit laatste product komt uit Bali en is vrij nieuw in Nederland. Het kan dienen als sierobject of als bloemenvaas. Verder hebben we een bescheiden collectie hangertjes en beestjes van echt Muranoglas uit Murano, het eiland bij Venetië. Op de keper beschouwd zijn we een winkel die persoonlijke verhalen van mensen vertaalt naar een uniek geschenk."

Naast een bezoek aan de winkel kan men ook een bezoek aan de webwinkel brengen. Hierop staat een groot gedeelte van de winkelcollectie uitgestald. Ook geeft Gerlanda workshops voor groepen tot maximaal 12 man. In de workshop leren de deelnemers hoe ze met de techniek van zandstralen glas kunnen bewerken. Iedereen mag zijn eigen ontwerp of idee aanleveren. Dit idee wordt door Gerlanda verwerkt en geschikt gemaakt als gravure. Tijdens de workshop graveren de deelnemers op een zelf (in de winkel) gekozen glazen voorwerp dit eigen idee of ontwerp. Nieuw is ook de kleine uitvoering van de zandstraler die in de winkelruimte komt te staan als demonstratiemodel voor de klant.

Bijzonder Gemaakt opent haar deuren op woensdag 18 oktober en is gevestigd aan de Misterstraat 91 te Winterswijk. De openingstijden zijn woensdag en donderdag van 10 tot 18 uur, vrijdag van 10 tot 21 uur en zaterdag van 10 tot 17 uur. Een keer per maand is er koopzondag van 13.30 -17.00 uur. Voor meer informatie kan met terecht op: www.bijzondergemaakt.nl.

reageer als eerste
Meer berichten