Regenboogvlag bij gemeente Berkelland

De regenboogvlag in top. Foto: Rob Weeber
De regenboogvlag in top. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - De gemeente Berkelland is een van de Nederlandse gemeenten die jaarlijks op 11 oktober tijdens Coming Out Day de regenboog vlag hijst als blijk van solidariteit en erkenning van de rechten van de groep LHBT's (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen). Volgens Ruurloër Jelle Kleinhesselink, een van de initiatienemers, is dit nodig omdat er nog steeds te weinig aandacht is voor de positie van deze groep in Berkelland.

Door Rob Weeber

Jelle is eigenaar van Vanjelle Producties en maker van Homo?!Boeit geen flikker!, de in 2016 verschenen voorlichtingsfilm over de acceptatie van homoseksualiteit. Hij ziet het hijsen van de vlag absoluut niet als een actie. "Met deze uiting willen we laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ook binnen deze gemeente. Alleen bij het hijsen van de vlag is het overigens niet gebleven. Ook in de Voormekaarteams is dit onderwerp actueel waardoor signalen sneller en beter worden opgevangen. De drempel om 'uit de kast' te komen moet gewoon omlaag. Er is behoefte aan acceptatie en respect voor iedereen, ongeacht wie je bent, wat je doet en waar je in gelooft. Daaronder valt ook het zichtbaar maken van homoseksualiteit."
Volgens Jelle hebben verschillende Berkellandse inwoners en organisaties zich ingezet om aan te haken bij Coming Out Day. Uiteindelijk is het dankzij een motie van Gemeente Belangen in de gemeenteraad terecht gekomen.

reageer als eerste
Meer berichten