De familie Ten Pas. Foto: Eigen foto
De familie Ten Pas. Foto: Eigen foto

"Mijn dochtertje is mijn motivatie om te collecteren."

BERKELLAND -Van 16 tot en met 21 oktober collecteert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt in de gemeente Berkelland om geld in te zamelen voor onderwijs en oogonderzoek voor kinderen met een visuele beperking. Marja ten Pas organiseert de collecte in Berkelland. Omdat haar dochtertje ernstig slechtziend is, kan ze precies vertellen waarom hulp zo hard nodig is.

"Mijn dochtertje Eden wordt binnenkort één jaar. Toen zij ongeveer drie maanden oud was, stelde een oogarts vast dat zij vrijwel geen zicht had. Maar later kwamen we erachter dat zij wel reageert op een felle kleur roze. Inmiddels is ze onder behandeling bij het diagnostisch centrum van Bartiméus in Zeist. We weten nu dat ze een vorm van albinisme heeft. Welke vorm is nog niet duidelijk, dat wordt verder onderzocht."

Zicht stimuleren
"Het team van het diagnostisch centrum adviseert ons geweldig hoe wij het kleine beetje zicht dat Eden heeft kunnen stimuleren. Mijn oudste zoon was bijvoorbeeld al bezig met het printen in 3D, maar bij Bartiméus heeft hij een cursus gevolgd waardoor hij nu allerlei speelgoed voor Eden in fel roze kan printen. Dat daagt haar op een leuke manier uit om haar ogen te gebruiken."

Kansen
"Omdat Bartiméus ons zo goed helpt, willen we graag iets terug doen. Vandaar dat ik de collecte ben gaan organiseren. We zijn in totaal met vier collectanten in Berkelland. En mijn andere dochter verkoopt cupcakes, waarvan de opbrengst naar Bartiméus gaat. Bij de geboorte van Eden dachten we dat ze een gezond kindje was. Toen bleek dat ze problemen had met kijken, stortte onze wereld in. Daarna richtten we ons op wat nog wel mogelijk was, en kwam Bartiméus op ons pad. Ik hoop dat mijn dochtertje net zoveel kansen krijgt als ieder ander kind. Daarom is deze collecte zo belangrijk, om kinderen en jongeren met een visuele beperking de kans te bieden om goed te participeren in onze samenleving."

Waar gaat het geld naartoe?
Dit jaar gaat de opbrengst van de collecte specifiek naar een interactief lespakket waarmee kinderen met de oogaandoening CVI aan meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld kunnen werken, de ontwikkeling van digitaal onderwijs voor kinderen met een visuele en verstandelijke beperking, en een onderzoek om uveitis (inwendige oogontsteking) bij kinderen beter te behandelen. Ga voor meer informatie naar www.steunbartimeus.nl/collecte.
Om in meer wijken in Berkelland te kunnen collecteren, zijn extra vrijwilligers welkom. Wie wil helpen collecteren, of bij de organisatie kan contact opnemen met Erik Tabor, etabor@steunbartimeus.nl of 06-29 073 888.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt
Bartiméus Sonneheerdt zet zich sinds 1915 in voor blinden en slechtzienden. "Wij vinden dat mensen met een visuele beperking gelijkwaardig moeten kunnen meedoen in de maatschappij. Om dat te bereiken werven wij fondsen voor wetenschappelijk onderzoek, vernieuwende hulpmiddelen, slimme aanpassingen en specifieke begeleiding. Wij ontvangen geen subsidie van de overheid. Voor ons werk zijn we volledig afhankelijk van donaties", aldus een woordvoerder.


steunBartimeus.nl

Reageer als eerste
Meer berichten