Jo Pieterson en haar man genieten van het feest waarmee ProWonen de wijbewoners wil bedanken voor hun inzet. Foto: Susanne ten Have
Jo Pieterson en haar man genieten van het feest waarmee ProWonen de wijbewoners wil bedanken voor hun inzet. Foto: Susanne ten Have

Feest in Needse wijk De Berg

Algemeen

NEEDE - 124 woningen in de Needse wijk De Berg zijn in de afgelopen 12 jaar gesloopt. 142 woningen zijn gerenoveerd of kregen een grote onderhoudsbeurt. Voor de wijkbewoners is in de afgelopen periode veel gebeurd en dat ging niet zonder slag of stoot. Woningcorporatie ProWonen wil daarom de bewoners bedanken voor hun medewerking met een groot feest.

Door Susanne ten Have

In doorzichtige plastic ballen spelen kinderen een potje voetbal. Anderen springen op een luchtkussen tot ze moe zijn. Onder een parasol zit Jo Pieterson, samen met haar man op een bankje. Ze blikt tevreden terug op een toch best wel roerige periode. De Needse woont bijna haar hele leven in de K.P. van der Veldestraat. Tot plots 12 jaar geleden woningcorporatie aankondigde een vernieuwingsslag aan de wijk De Berg toe te brengen. "Ik ben op achtjarige leeftijd aan de Van der Veldestraat gaan wonen op nummer 35. En ik ben na mijn trouwen in 1967 verhuisd naar nummer 35", grijnst de 73-jarige. Het huis van het echtpaar is inmiddels opgeknapt. "Ons huis kreeg nieuwe kozijnen, keukenkastjes en aanrecht. Alleen de tegeltjes wilden we niet veranderen. We konden niet naar een andere woning, omdat mijn man destijds ziek was, maar de bouwvakkers ruimden alles netjes op. Je ziet er tegenop hè, ik ben niet de jongste meer. Achteraf viel het allemaal mee."
Wijk De Berg is in de afgelopen 12 jaar van aanzicht veranderd. Nieuwe huurhuizen, die voldoen aan de huidige wooneisen staan tussen de oudere woningen, die een flinke opknapbeurt kregen. De wijkmoestuin is sinds een aantal jaar ontmoetingsplek voor kinderen en volwassen uit de buurt. Hoewel de wijk veranderde in die ruim 60 jaar dat Pieterson er vertoefd, zijn de mensen volgens haar niet veranderd. "Mijn eigen kinderen zijn verhuisd naar Groenlo, maar in de buurt wonen genoeg bekenden van mij. Ik zag ze als klein opgroeien en als volwassenen blijven ze hier. Veel kinderen blijven hangen. Het is een mooie, rustige en fijne buurt. In al die jaren heb ik hier nog nooit trammelant gehad", legt Pieterson uit.
"Toen ProWonen besloot om de wijk aan te pakken viel dat niet bij iedereen in goede aarde", vertelt Hedwig Berkel, klantadviseur bij ProWonen. "Alles is gegaan in overleg met de wijkbewoners. Er is onder andere een klankbordgroep opgericht. De aanpassingen in de Berg heeft een grote impact op de mensen. Daarom zochten wij samen met hen naar oplossingen. Het is maatwerk en het gaat er uiteindelijk om dat iedereen blij is", vertelt Berkel. "Het feest is een goedmakertje", vertelt Berkel, die al die tijd betrokken was bij het project. "Ik ben trots en blij dat het allemaal zo goed is verlopen. Die zekerheid heb je vooraf nooit."
Niet alleen kregen de bewoners van De Berg een groot feest aangeboden. Er is ook een historische route aangelegd. Op markante plekken zijn deze aangegeven met een informatiebord. Zoals aan de Bergweg, waar het Joodse meisje Simone de Leeuw in de Tweede Wereldoorlog te vondeling werd gelegd. De bewoners kregen ook een documentaire en een herinneringsboek over hun buurtje aangeboden. En op het nieuw in te richten park pootte de burgemeester een boom, als symbool voor de groei van de Needse wijk De Berg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant