De eerste versspecialist in de markthal van Stroet. Foto: Rob Weeber
De eerste versspecialist in de markthal van Stroet. Foto: Rob Weeber

Marcel Stroet teleurgesteld in samenwerking centrumondernemers

Algemeen

NEEDE - De Ondernemersvereniging Neede (OVN) zit tijdelijk zonder vicevoorzitter en werkgroepleider centrum als gevolg van het per direct opstappen van Marcel Stroet. Aanleiding voor zijn besluit is de commotie die is ontstaan onder collega-ondernemers omtrent zijn initiatief om onder en rond de oude bioscoop een markthal te vestigen. De nieuwe standplaats voor versondernemers is flink onderwerp van discussie geweest zonder de initiator erbij te betrekken. Er is zelfs bezwaar ingediend bij de gemeente. Met name deze handelswijze heeft zijn besluit versneld.

Door Rob Weeber

Stroet is er de man niet naar om zaken op het beloop te laten en te wachten met het verzilveren van kansen als zich die voordoen. "Toen ik enkele jaren terug het pand naast de bakkerij kocht, zat er al een detailhandelbestemming op. Feitelijk zou ik zelfs een winkel mogen bouwen op het terrein voor de ingang naar de hal. Ik had al snel een beeld van een markthal voor ogen, versondernemers die zouden bijdragen aan extra impulsen voor de koopbeleving in Neede. Er moet meer reuring ontstaan in het dorp. Ik heb mijn plannen nooit onder stoelen of banken gestoken. Zeker het laatste jaar hebben we iedere Needse ondernemer de gelegenheid gegeven om erin te stappen, ook kooplieden van de dinsdagmarkt. Verder is er regelmatig over gepubliceerd in de nieuwsbrieven van de OVN. Maar uiteindelijk heeft zich geen enkele Needse ondernemer gemeld. Dan moet je achteraf niet klagen, is mijn mening. De uitvoering van de plannen is in een stroomversnelling geraakt toen de laatste groentewinkel sloot. Op dat moment was er een andere groenteboer, afkomstig uit Neede, op zoek naar een verkoopplek. Ik heb hem onmiddellijk een standplaats aangeboden. Het laatste wat we in Neede willen, is dat mensen weglekken naar andere kernen om hun boodschappen te doen. Inmiddels staan er meer ondernemers. Met de visboer bijvoorbeeld heb ik de afspraak gemaakt dat er op de dinsdagochtend, de vrijdag en zaterdag geen vis verkocht wordt vanwege de Needse collega en de markt. Ook is er weer een versslager terug en binnenkort komt Versboerderij Daalwiek uit Geesteren erbij met een breed assortiment boerenkaas en zuivel. De consument vindt het prachtig en ik krijg alleen maar mooie reacties."
Hoewel de gemeente feitelijk geen partij is in deze gehele kwestie vanwege het voorhanden zijn van een detailhandelsvergunning, is het Stroet desalniettemin ontzegd om de kramen buiten voor de hal te plaatsen. Voorzitter OVN Richard Grevelink stoort zich ook aan de commotie die is ontstaan. "Het bestuur van de OVN juicht het initiatief van Marcel Stroet toe. Wij zijn van mening dat je elkaars successen moet gunnen en samen alles uit de kast moet halen om het centrum levendig en aantrekkelijk te houden. Het laatste wat je wilt, is dat men letterlijk buiten Neede gaat shoppen."
Desgevraagd liet de marktcommissie van de Needse weekmarkt weten geen bezwaar te hebben tegen kramen in de hal. Het plaatsen van kramen buiten de hal echter duidt op het creëren van een buiten-minimarkt, wat feitelijk ambulante handel is en kan leiden tot wildgroei in deze sector.
De ophef komt extra ongelegen nu er net op 10 oktober een persbericht is verschenen van de Taskforce Neede. In het persbericht staat dat de gemeente Neede heeft aangewezen voor een pilot onderzoek naar het ontwikkelen van een nieuwe visie op de toekomstbestendigheid en leefbaarheid van het dorpscentrum. Het onderzoek moet zich richten op wonen, werken, winkelen en parkeren. Inmiddels is in opdracht van de Takforce de studie verricht. De uitkomst richt zich vooral op zogenaamde transformatie, het al dan niet tijdelijk wijzigen van de bestemming van winkelpanden dan wel de sloop ervan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant