College biedt raad Najaarsnota aan

Algemeen

BERKELLAND - De najaarsnota sluit met een positief resultaat van 427.000 euro. Het resultaat is het gevolg van de gunstig uitvallende rijksbijdrage en het feit dat Berkelland in staat blijkt de extra taken waarvoor geld werd gereserveerd, uit te voeren binnen de bestaande budgetten. Omdat nog gewerkt wordt aan een evaluatie van het gebruik van de bestemmingsreserves stelt het college voor de bestemming van het resultaat te betrekken bij het jaarrekeningresultaat 2017.

Wethouder Han Boer: "We liggen goed op koers. Het resultaat is positief maar niet ver van nul. Dat is een goede zaak."

Hierna de belangrijkste voor- en nadelen die in de Najaarsnota zijn opgenomen.

Nadelen:
Inkomensvoorziening 732.000 euro: Er zijn meer mensen die hiervan gebruik moeten maken dan verwacht. Hierdoor stijgen de lasten die de gemeente moet betalen. De gemeente kan - zoals het er nu naar uitziet - geen gebruik maken van het vangnet, waardoor de lasten hoger uitvallen dan eerdere jaren.

Bijzondere bijstand 439.000 euro: Er wordt meer gebruik gemaakt van de bijzondere bijstand. Vooral ook door de uitbreiding van de collectieve verzekeringsmogelijkheden. Daarnaast is er een toename van het gebruik van de bijzondere bijstand te zien.

Voordelen:
Algemene uitkering 601.000 euro: De algemene uitkering neemt toe met € 601.000. Omdat de meicirculaire nog niet verwerkt was in de begroting komt de algemene uitkering hoger uit dan verwacht. In mei is er veel geld toegevoegd aan het gemeentefonds. Dit levert ook meer geld op in de algemene uitkering. In de septembercirculaire is het bedrag wat naar beneden bijgesteld, maar ten opzichte van de begroting blijft het positief.

Vrijval extra taken rijk 296.000 euro: In de begroting werd geld gereserveerd voor taken die het Rijk aan de gemeente heeft overgedragen. Nu blijkt dat geld in 2017 niet nodig omdat er nog geen uitgaven zijn, of omdat het geregeld werd binnen de eigen budgetten en formatie.

Vrijval prijscompensatie 282.000 euro: In de begroting werd ruimte voor prijscompensatie opgenomen. Deze prijscompensatie valt voor 2017 vrij.

Vrijval reservering ICT 205.000 euro: Niet alle ICT-investeringen zijn gerealiseerd in 2017. Hierdoor blijft een gedeelte van het budget over.

Rente opbrengst € 200.000: De actuele rente-inkomsten in 2017 laten zien dat de gemeente ongeveer 200.000 euro meer rente ontvangen dan in de begroting werd verwacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant