De Beeldende Takkenweek in Eibergen

Algemeen

EIBERGEN - Bureau Kunstwijs van Stichting Muziek en Kunstwijs Berkelland heeft het initiatief overgenomen van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek om de Takkenweek dit jaar wederom in Berkelland te laten plaatsvinden, en wel van 23 tot en met 26 oktober. Cultuurmij Oost heeft in 2013 in samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds de Takkenweek gelanceerd op tien verschillende plekken in Gelderland. De Takkenweek Achterhoek was er hier één van. Op die manier hoopte het Cultuurfonds kinderen die normaal niet in contact komen met kunst in brede zin en/of met de natuur een aantal nieuwe ervaringen op te laten doen. De ervaring heeft geleerd dat De Takkenweek een positief effect heeft op de kunstzinnige en sociale ontwikkeling van de deelnemende kinderen.

Na de voorgaande edities in Winterswijk 2013, Olburgen 2014 en Stokkum 2015 heeft vorig jaar de Takkenweek 2016 in Berkelland en wel in Ruurlo plaatsgevonden. Dit jaar vindt de Takkenweek plaats in Eibergen. Dit betekent dat dit jaar voor het tweede jaar Berkellandse kunstenaars in de vrije natuur aan het werk gaan met kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de basisscholen in Eibergen, Rekken en Beltrum. In Berkelland wordt dit project uitgevoerd door beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij en theatermaker Susan Waanders met daarbij de assistentie van Femmi Waanders. Beiden hebben ervaringen in het maken van professionele kunst, maar ook in het werken met kinderen van allerlei pluimage.

De Takkenweek Berkelland speelt zich af in de omgeving in Eibergen. Het gebied biedt ruimte en mogelijkheden aan de kinderen om in de buitenlucht te werken aan beeldende kunst en theater. Een prachtige combinatie, je eigen natuurlijke omgeving zo vormgeven dat er ideeën ontstaan over gebeurtenissen die zich daar afspelen. Of, andersom: gebeurtenissen aankleden met passende objecten zodat de gespeelde scènes nog meer betekenis krijgen. Dat alles natuurlijk op het denk- en werkniveau van de deelnemende kinderen.
Uitgangspunt bij ons werken is, zoals uit het voorgaande blijkt, de eigen inbreng van de kinderen. In voorbereidende oefeningen en opdrachten zullen we de kinderen uitdagen om hun associaties te formuleren en hun vormen te vinden in de omgeving waarin ze geplaatst zijn. Onderzoek, Interpretatie en Presentatie gaan hierbij stapsgewijs in elkaar over.
De kinderen werken in kleine groepjes. Elk groepje gaat naar aanleiding van opdrachten op onderzoek uit. Na een eerste explorerende fase, waarin ze vanuit observaties van het gebied komen tot spel en tot aankleding van de ruimte werken ze, op basis van hun eigen belevingen verder, aan het ontwikkelen van hun eigen bouwwerk(jes) in die ruimte. Dit bouwen gaat met natuurlijke materialen zoals takken, bladeren en andere voor de hand komende materialen die ze in het avontuurlijke bos tegenkomen. De natuur als inspiratiebron; kennismaking met nieuwe materialen geuren, kleuren en texturen.

Parallel aan dat bouwen wordt er steeds met de kinderen gewerkt aan het ontwikkelen van een toneelspel waarin tekst, beweging, klank en emotie de elementen zijn. In het ontwikkelen van dat spel wordt nadrukkelijk steeds uitgegaan van de associaties en ideeën van de kinderen. Op die manier worden ze geen materiaal van de regisseur, maar zijn zij zelf de makers van het eindproduct.
Een eindproduct dat op donderdagavond 26 oktober om 19.00 uur in Eibergen kan worden aanschouwd door (groot)ouders, broers en zussen en andere familie en vrienden van de kinderen
Kinderen van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen die in Eibergen en Rekken wonen, die geïnteresseerd zijn in het werken met Beeldende Kunst en Theater, maar daar weinig gelegenheid voor hebben worden nadrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen aan deze Takkenweek. Het past helemaal in de doelstellingen van het Prins Bernhard Fonds om op deze manier kinderen die niet altijd in de gelegenheid zijn hun talenten te ontplooien een stimulerende impuls te geven.

Zin om mee te doen?
Kinderen die meedoen, moeten zelf voor hun lunch zorgen, voor drinken en fruit wordt gezorgd door de organisatoren. Het is handig als de deelnemers een jas, lange broek, dichte schoenen en laarzen bij zich hebben. Aanmelden kan bij Mirjan Koldeweij, tel. 06-3089 3026 of of Susan Waanders, tel. 06-21686887. Mailen kan ook: naar mkoldeweij@hetnet.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant