Het projectteam, met van links af Liesbeth klein Hesselink van Estinea, Marianne Appels en Herbert Wensink van Kunstkring BArt
Het projectteam, met van links af Liesbeth klein Hesselink van Estinea, Marianne Appels en Herbert Wensink van Kunstkring BArt

Kunstweek Berkelland: No Limits

Algemeen

BERKELLAND - De Nationale Kunstweek 2017 zal in Berkelland van start gaan met een wel heel bijzondere expositie. Leden van Kunstkring BArt en mensen die ondersteuning krijgen van Estinea verzorgen samen een tweedaagse expositie met schilderijen en ruimtelijk werk. De tentoonstelling die op zaterdag 4 november om 11.00 uur wordt geopend door de voorzitter van Kunstkring BArt, Herbert Wensink, vindt plaats in Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo. De organisatie is in handen van Herbert Wensink, Marianne Appels (expositiecommissie B-Art) en Liesbeth Klein Hesselink.

De zojuist gestarte ondernemer Lonnie Ballonnie uit Eibergen heeft zich spontaan aangeboden om aan de opening een extra feestelijk tintje te geven. Op zaterdag 4 en zondag 5 november van 11.00 tot 17.00 uur kan de tentoonstelling door iedereen bezichtigd worden. Toegang is gratis.

Het is voor de mensen met een beperking die Estinea ondersteunt een hele uitdaging om met hun 'kunstwerken' naar buiten te treden. Sommigen twijfelen zelfs of ze dat wel durven. Voor de kunstenaars van BArt is het een nieuwe uitdaging om hun werk samen met dat van Estinea ten toon te stellen.
Bewust werden aan het tentoon te stellen werk geen beperkingen opgelegd. Ieder moest zich vrij kunnen uiten: intuïtief, surrealistisch, abstract, modern realistisch, expressionistisch. Noem maar op. Het mag. Maak iets zoals je bent, voelt, leeft, werkt, tekent, schildert, kleit, of borduurt. Want wie bepaalt wanneer kunst Kunst is, of wat kunst tot Kunst maakt en of kunst grenzen kent? Voor de organisatoren was het duidelijk: voor ons No Limits!

Misschien is een duo-expositie als deze een combinatie die bij een aantal mensen nog wat vraagtekens oproept. Voor Kunstkring B-Art hoort dit echter al vele jaren bij de manier waarop de Berkellandse kunstkring vorm geeft aan de participatiegedachte zoals die ook door de Wmo gepropageerd wordt.
De zorg aan mensen met een verstandelijke beperking is voortdurend aan verandering onderhevig. Tegenwoordig wordt er veel meer gekeken naar belangstelling, aanwezige vaardigheden en talenten. Zo verschoof de zorg en behandeling naar een beeld waarbij vooral gekeken wordt naar de ontwikkelingsmogelijkheden en het accent dus meer op de pedagogische benadering komt te liggen.

De genoemde participatiegedachte versterkt de zienswijze van zowel Estinea als die van Kunstkring BArt dat mensen met een verstandelijke beperking medeburgers zijn van onze samenleving; mensen met dezelfde plichten en rechten, en die dus in en niet buiten of aan de rand van die samenleving staan. Bij dat uitgangspunt past dat we kijken naar wat mensen nodig hebben om hen deelgenoot te laten zijn van de samenleving.
Voor een belangrijk gedeelte gebeurt dat vanuit het eigen netwerk en de Estinea medewerkers. Daar ligt ook de deskundigheid. Maar juist daar ontstaat ook behoefte aan meer specifieke vormen van ondersteuning en deskundigheid, zoals b.v. de ontwikkeling van de latent aanwezige creativiteit. En daar komt onder andere kunstkring B-Art in beeld.
Al enkele jaren stellen de kunstkring B-Art en individuele leden van de kunstkring vrijwillig hun tijd, creativiteit en middelen (zoals haar vitrines) ter dienst van deze doelgroep. Of, zoals in dit geval, door het inrichten van een expositie samen met en tussen de kunstenaars. Ieder binnen de eigen mogelijkheden. Juist door het samenwerken verdwijnen de beperkingen. 'No Limits', dus.

Kunstkring B-Art wil op deze manier bevorderen dat alle mensen met een beperking aan kunst kunnen doen. Ze ondersteunt creatieve mensen met een beperking bij het ontwikkelen van hun talent en helpt hen hun kunst aan de samenleving te tonen. In het kader van de Nationale Kunstweek gebeurt dat door het gelijktijdig te doen met de jaarlijkse eindejaarsexpositie van Kunstkring B-Art waarin de leden hun meest recente werk en hun eigen persoonlijke kunstzinnige ontwikkeling aan (hopelijk vele) belangstellenden tonen.
Alleen in de openingstijden legt Kunstkring Bart zichzelf (ondanks de titel van de expositie) een beperking op.
Daardoor zal Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo op zaterdag 4 november vanaf 11.00 uur tot zondag 17.00 uur voor twee dagen veranderen in een atelier vol kunstwerken. De expositie No Limits is op 4 en op 5 november geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant