Op plan 'de Bond' verrijzen nog steeds woningen. Foto: PR
Op plan 'de Bond' verrijzen nog steeds woningen. Foto: PR Foto: Henri Walterbos

Actiebijeenkomst 'Toekomst wonen in Beltrum'

Algemeen

´We zullen snel spijkers met koppen moeten slaan´

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Na een jaar van vergaderen, informeren en presenteren, kan Beltrum aan de slag om concrete plannen te gaan maken voor wat betreft 'Toekomst Wonen in Beltrum'. Uit de pilot kwam een woningtekort naar voren en dat er behoefte is aan nieuwe woonvormen. Zowel voor jong als oud. Beltrum stroopt daarom zijn mouwen op en gaat aan de slag met deze uitdaging. Vijf projecten die nu en voor de toekomst van Beltrum bepalend gaan worden zijn verduurzamen en verbeteren woningen, inwoning buitengebied, goed wonen voor ouderen en/of wonen met zorg, jongeren woonperspectief bieden en doorstroming woningmarkt.

Serieuze keuze
"Menig oudere en alleenstaande staat nu voor een serieuze keuze," vertelt Leo te Woerd van de werkgroep 'Doorstroming woningmarkt'. "Moeten ze hier blijven wonen of moeten ze hun woning nog levensloop bestendig maken, verduurzamen en verbeteren, zodat ze nog langer zelfstandig in hun woning kunnen of moeten blijven wonen." De meeste Beltrummers zijn door het pilotproject aan het denken gezet. Te Woerd: "Ze vragen zich af wat het voor henzelf betekent. Willen we kleiner gaan wonen, met zorg van buiten af, of kiezen we er voor om eventueel in een tijdelijke woonvoorziening te gaan wonen. Belangrijk voor Beltrum is natuurlijk dat de doorstroming op de woningmarkt flink op gang komt, wanneer ouderen of alleenstaanden naar andere, misschien kleinere, woonvoorzieningen gaan verhuizen."

Leefbaarheid
Ook Beltrumse jongeren worden aan het denken gezet. "Onze jongeren moeten keuzes kunnen maken in de woningmarktvoorraad van Beltrum, zodat ze sneller, en ook naar wens, een woning kunnen kopen of huren, binnen hun budget. Als er voor de jongeren geen woningen beschikbaar zijn, dan is de kans groot dat de jongeren ons mooie dorp verlaten, wat ten koste gaat van de leefbaarheid van Beltrum. Er liggen goede afspraken met ProWonen hoe de sociale woningen, die af en toe leeg komen, zo veel mogelijk aan de Beltrumse bevolking worden aangeboden. Alle ingeschreven personen bij ProWonen worden op de hoogte gebracht wanneer er weer een huurwoning vrijkomt. Desnoods worden mensen op de hoogte gebracht door onze eigen werkgroep of via de Raad van Overleg," laat ter Woerd weten. "Het is voor Beltrum niet te doen om aan alle woonwensen te voldoen die uit de pilot naar voren zijn gekomen. We moeten ook reëel zijn. Het moet niet zo zijn dat we nu woningen te kort komen en over een jaar of twintig, dertig, woningen te veel hebben door de krimp. We zullen de marge van aantal woningen in Beltrum goed in stand moeten houden, zodat er niet te veel aan overschot komt in de toekomst."

Beltrum niet uitgegroeid
Beltrum is volgens te Woerd nog niet uitgegroeid. Voor ouderen zijn er de laatste 20 jaar geen vernieuwde aangepaste woonvormen gecreëerd. "We zitten nog niet aan de top en Beltrum kennende, zal onze volgende generatie daar ook wel weer een oplossing voor weten te vinden," is te Woerd optimistisch. " Op dit moment zijn er nog locaties in Beltrum waar nog een invulling aan kan worden gegeven. Wij zullen dan nu wel snel spijkers met koppen moeten gaan slaan," is te Woerd stellig.

Woensdag 1 november worden alle 60/plussers van Beltrum en nabije omgeving uitgenodigd voor een actiebijeenkomst in de Kapel van de Hassinkhof. De avond begint 20.00 uur. "Op deze avond zullen wij er eventueel voor kunnen zorgen dat we inzage kunnen geven in diverse soorten woonvormen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant