De Steren Stralen boom op weg naar zijn plek aan de N18. Foto: Rob Stevens
De Steren Stralen boom op weg naar zijn plek aan de N18. Foto: Rob Stevens

De Sterren gaan weer Stralen

Algemeen

NEEDE/EIBERGEN - Het is elk jaar rond de feestdagen weer een vertrouwd gezicht, de grote verlichte kerstboom op de kruising bij het voormalig danspaleis aan de N18 op de driesprong richting Neede - Haaksbergen - Eibergen. Zaterdag 11 november is de boom in het buitengebied van Enschede omgezaagd en getransporteerd naar zijn plek aan de N18. Een week later, 18 november wordt de boom 'in het licht gezet'. De duizenden energiezuinige lampjes, 'de sterren', worden dan om vijf uur ontstoken door de burgemeesters Kok en Van Oostrum van de gemeenten Haaksbergen en Berkelland.

De kerstboom is tot zes januari de grote blikvanger van de bekende actie SterrenStralen. De opbrengst van deze Rotary-actie komt ten goede aan 'kinderen in de knel' in Haaksbergen, Neede en Eibergen. Dankzij de contacten met plaatselijke hulpverleners, medewerkers van de gemeentelijke sociale dienst en vergelijkbare instanties komen alle ingezamelde gelden ten goede aan kinderen die het echt nodig hebben. Namen van kinderen en hun gezinnen worden zoveel mogelijk anoniem gehouden.

Het is dit jaar de veertiende editie van SterrenStralen. Ruim driehonderd kinderen, in de leeftijd tot twaalf jaar, zullen er van profiteren. Van de opbrengst van de actie wordt een sinterklaascadeau gekocht. Rond de Sinterklaasviering wordt dat bij de kinderen aan huis bezorgd. Het cadeau kan ook uit kleding of schoeisel bestaan. Het is maar net wat er op hun verlanglijstje staat. Het gezin krijgt ook nog een pakket met feestelijke eetwaren. Zo wordt ook voor hen een sinterklaasviering mogelijk. SterrenStralen springt ook bij als er gedurende het jaar iets nodig is voor school, de sportvereniging of andere voor het welzijn van leerlingen belangrijke zaken. Financiële perikelen mogen de ontwikkelingskansen van jongeren immers niet belemmeren.

Voor de actie is een speciale, kleurrijke wenskaart ontworpen door de Hengelose kunstenaar Ursula Aubri. Zij heeft deze kaart gemaakt samen met kinderen van de Diekmaatschool in Neede. Deze leerlingen van het speciaal basisonderwijs bleken ware kunstenaars. Elke verkochte kaart staat voor een ster in de boom. Een thermometer bij de boom geeft het aantal verkochte kaarten aan.

Leden van de Rotaryclub's gaan, in de week van 11 december, samen met leerlingen van het Assinklyceum op pad voor de verkoop van kaarten. Bedrijven sponsoren de actie met de aanschaf van kaarten voor hun relaties en de inzet van middelen en mensen. Voor hen bestaat tevens de mogelijkheid het recht te krijgen de kaarten digitaal te mogen verkopen. De kaarten worden verder verkocht op de lokale kerstmarkten, bij de apotheken in Haaksbergen, Eibergen, Neede en de plaatselijke VVV's. Rotaryleden nemen zelf ieder minimaal twintig kaarten af. Bedrijven en particulieren kunnen de actie steunen door zich aan te melden als 'Vriend van Sterren Stralen'.

Kaarten zijn te bestellen of te doneren via de website www.sterrenstralen.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant