Carla klein Breteler (rechts) is blij dat haar oproep voor een kunstbeen succes had. Foto: SKB4Gambia
Carla klein Breteler (rechts) is blij dat haar oproep voor een kunstbeen succes had. Foto: SKB4Gambia Foto: SKB4Gambia

Nieuwe missie SKB4Gambia

Algemeen

Delegatie met OK-tafel, kunstbeen, behandelbanken en autoclaaf naar Serekunda General Hospital

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK/AALTEN/BELTRUM - De voorbereidingen zijn getroffen en geheel volgens planning vertrok afgelopen vrijdag de ploeg van SKB4Gambia voor de tweede keer dit jaar naar Gambia om haar goede werk te vervolgen, door op vrijwillige basis in het Serekunda General Hospital hulp te bieden aan de bevolking aldaar. Er is al het nodige werk verricht de afgelopen jaren. Het blijft echter broodnodig. Werd januari dit jaar de reis nog noodgedwongen verplaatst vanwege het risico op onrust in Gambia, begin februari kon vanwege een versoepeld reisadvies alsnog de reis aanvaard worden. De zes leden verbleven tien dagen in Gambia om de verscheepte materialen veilig te stellen, het anesthesietoestel te installeren en kleine chirurgische ingrepen te doen. Wederom een geslaagde missie.

Kunstbeen aanmeten
Vrijdag 17 november reisden elf personen vanuit het SKB Winterswijk af naar Gambia om in het Serekunda General Hospital weer te opereren, les te geven, ondersteuning te geven in de wondzorg en te repareren. Daarnaast zullen enkele broodnodige items als OK-tafel, behandelbanken en een autoclaaf (een apparaat voor sterilisatie van instrumenten; red.) geïnstalleerd worden. "De OK-tafel is bijeengebracht door 'de ronde tafel Apeldoorn, kennissen van de chirurg en door de Triangel, een basisschool uit Aalten, die door middel van een flessenactie een mooi bedrag kon sponsoren. De OK-tafel is tweedehands, maar functioneert nog prima. De behandeltafels zijn geschonken door het SKB Winterswijk. Deze waren overgebleven na vervanging. De autoclaaf is gesponsord door de Technische dienst van het SKB. Het betreft de opbrengst van koperen leidingen," vertelt Gambiaganger van het eerste uur Carla Klein Breteler uit Beltrum. "Ik zie er weer naar uit," vertelt ze vlak voor vertrek. "Ook gaan we Ansumana zijn kunstbeen overhandigen. We gaan het been aanmeten en waar nodig bijstellen en controleren gedurende de weken dat we er zijn. Ansumana is een jongen van 16 jaar die drie jaar geleden zijn been brak. Omdat het been was niet goed was genezen, hadden ze er in Gambia platen en schroeven in gezet. Hierdoor heeft hij een hardnekkige botinfectie opgelopen, met alle gevolgen van dien."

De Beltrumse is blij dat ze Ansumana niet alleen hebben kunnen redden maar hem nu ook een kunstbeen te kunnen overhandigen. "Een Nederlandse vrouw wist dat wij begin dit jaar in Gambia waren met een team en heeft via de site contact met ons gezocht. Toen Ansumana aankwam zagen we een zieke jongen met een hele vieze wond waar kranten en lappen omheen gebonden waren. Allereerst hebben we antibiotica gegeven, maar erg goed knapte hij niet op. Ons voorstel was dan ook tijdens deze missie zijn been te amputeren, maar uiteindelijk is een van onze anesthesisten terug gegaan om ondersteuning te geven in het amputeren van zijn been in maart, bang dat Ansumana het anders niet zou overleven. Hij heeft ook het juiste instrumentarium meegenomen, want er was hiervoor niets aanwezig. Ansumana is goed hersteld en wilde graag naar school, maar schaamde zich voor zijn geamputeerde been. Zijn broer bleef maar berichtjes sturen met het verzoek om een kunstbeen." Een reden voor Carla om in actie te komen. Met succes. "Ik heb dit verzoek geplaatst en de reacties stroomden binnen. Uiteindelijk bleek Ilona, uit Vragender, werkzaam bij de firma Wouda (instrumentmakers; red.), bereid om namens dat bedrijf een geheel op maat gemaakt kunstbeen te leveren. Deze is inmiddels verscheept en ons team heeft een uitgebreide instructie meegekregen om het been goed af te stellen en Ansu in twee weken te leren er mee te lopen."

Baby Nyiama naar kleuterschool
De trip naar Gambia betekent ook een weerzien met baby Nyiama, zoals het meisje in 2013 door de vaderlandse media genoemd werd. "Zij is als baby in 2013 in het Radboudziekenhuis in Nijmegen geopereerd aan een goedaardige, maar levensbedreigende tumor. Het gaat erg goed met haar. Dit jaar nog zal ze daar nog beginnen op de kleuterschool. Dit is mogelijk dankzij de actie door SBS6 toen, waar nog een geldbedrag van is overgebleven. SBS6 heeft onze stichting destijds geholpen om Nyiama en haar moeder Nyara naar Nederland te halen. Ze hebben via Hart van Nederland opgeroepen om te sponsoren, en dat is gelukt." Moeder en kind verbleven ongeveer drie maanden bij de familie Elschot in Eibergen. Omdat er nog een klein bedrag over was gebleven heeft de stichting besloten om Nyima naar school te laten gaan. "Dit willen we nu gaan regelen. We gaan het geld op school afgeven, zodat ze daar ook echt naar toe zal gaan." Op 2 december keert het team terug in Winterwijk.

Ilona, afkomstig uit Vragender, van de firma Wouda Orthopedie met het kunstbeen dat Ansumana aangemeten krijgt. Foto: SKB4Gambia
Ansumana is blij met het kunstbeen dat hem aangemeten wordt. Foto: SKBGambia

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant