Wethouder Han Boer reikt de zaagdiploma's aan de AOC Almelo leerlingen uit. Foto: Rob Weeber
Wethouder Han Boer reikt de zaagdiploma's aan de AOC Almelo leerlingen uit. Foto: Rob Weeber

IJsbaan wordt winterklaar gemaakt

Algemeen

NEEDE - Het water staat startklaar en zal op 2 december de grasbaan mogen oplopen. Wie afgelopen vrijdag de Needse IJsclub (NIJC) betrad, zag een mooi herfstachtig tafereel. Overal kleuren de bomen nog rondom de ovaal en op de grasbodem bloeien zelfs nog koekoeksbloemen. Toch klonk links en rechts het scheurende geluid van de vele motorzagen die aan het werk waren. Alle dennenbomen aan de kant van het oude zwembad namelijk werden gerooid door leerlingen van het AOC Almelo. Volgens Bennie Hogemans en Ab Boschman, bestuursleden van de NIJC, moest dit gebeuren om de kwaliteit van het ijs te kunnen verbeteren.

Door Rob Weeber

De NIJC is al een paar jaar bezig met groot onderhoud aan de ijsbaan. Vorig jaar werd het talud verbreed rondom de baan. Daardoor kan de sneeuw makkelijker van de baan worden geveegd en blijft het ook op het talud liggen. Sneeuw immers verhindert de doorgroei van ijs en vermindert de kwaliteit ervan. Maar het iets inkrimpen van het ijsbaanoppervlak met de aanleg van een bredere plasberm had ook tot gevolg dat de baan overal even dik kon aanvriezen. Er was echter nog een plek die steeds achterbleef, de zijde langs het zwembad. De aanwezige dennenbomen blijven het hele jaar groen en daardoor blijft de warmte onder de takken hangen. Deze warmte heeft een negatieve invloed op de koude die de ijsbaan daar nodig heeft. Evert Jan Hamer, contactpersoon voor Neede, hielp met de oplossing voor het werk. Na contact met het AOC Borculo, werd het AOC Almelo bereid gevonden om de klus op te pakken. De jongeren zijn in opleiding voor een groen beroep en konden zo hun zaagdiploma behalen. Deze werd vrijdagmiddag uitgereikt door wethouder Han Boer van economische zaken.
Maar niet alleen het AOC is betrokken, ook MaxX Onderwijs uit Neede. Zij helpen volgende week met het opruimen van het gezaagde hout. Zo vallen alle werkzaamheden onder de noemer educatie en is er een win win situatie voor alle partijen ontstaan. De vrijwilligers van de NIJC zijn al op leeftijd en rooien van bomen is zwaar werk. De jongeren daarentegen moeten hun leerstof in de praktijk oefenen en daar is het buitengebied ideaal voor. Hier kan gerust een boom vallen, mits natuurlijk doordacht doorgezaagd. Als alles opgeruimd is en de winter voorbij, dan kan, afhankelijk van de vorstperiode, richting maart de nieuwe aanplant starten, geadviseerd door ecoloog Jan-Luc van Eijk van de gemeente Berkelland en Robert Boevink van VAN Berkel & Slinge. Ook bij de aanplant van Elzen zijn leerlingen van het AOC aanwezig.
NIJC is een bijzonder innovatieve club met heel veel kennis van ijs en heeft een toe- en afwateringssysteem bedacht waarmee het waterpeil op slimme wijze op niveau wordt gehouden zonder dat er teveel stroming ontstaat. Naar eigen zeggen is de club daar uniek in. Of, zoals Bennie Hogemans het zo treffend uitdrukte, 'wij kunnen het ijs van Heerenveen namaken, maar zijn alleen afhankelijker van het weer'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant