Stijn (rechts), Timo (midden) en Teun Ebben (links) tussen de ingezamelde bomen. Foto: Rob Stevens
Stijn (rechts), Timo (midden) en Teun Ebben (links) tussen de ingezamelde bomen. Foto: Rob Stevens

Een boom voor patat

NEEDE - De tuin van het ouderlijk huis van Stijn en Timo Emaus van de Wheemerhof ligt dinsdagmiddag tjokvol kersbomen. Klaar om woensdagmiddag te gelde te maken bij het gemeentelijk inzamelpunt achter de voormalige bibliotheek aan de Meijersweg in Neede. Zo heeft elke kern van die plekken.

Door Rob Stevens

Stijn, Timo en hun vriendje Teun Ebben hebben samen de eerste twee weken van 2018 bijna 150 bomen ingezameld in Neede en omgeving. De gemeente betaalt iedereen vijftig eurocent per boom. De kerstbomen worden daarna door de gemeente versnipperd.
Stijn: "Dat bomen inzamelen doen we al een paar jaar. De bomen halen we in heel Neede en Noordijk op met de skelter, de fiets en lopend. Bij grotere bomen, zoals de SEN-boom, helpt pa ons met de auto. We hebben veel vaste adressen. Mensen bellen ons aan het begin van het jaar zelfs al of we de boom ook dit jaar weer willen komen halen. Sommigen geven ons wat extra's of snoep voor het ophalen van de boom." Timo: "In een van de bomen hing boven in, aan een tak, een zakje met euro's erin vastgeplakt. Daar hebben we patat van gekocht. Dit jaar kopen we van de opbrengst wat leuks voor ons zelf. Maar volgend jaar gaan we de opbrengst gebruiken voor de actie 'Serious Request'."
Woensdag was het aanpoten voor de drie heren om de bomen tussen 13.00-16.00 uur op het inzamelpunt te krijgen. Gelukkig hielp vader Arjan hen met zijn auto en een grote aanhanger. De jongens zitten op de basisscholen De Marke en de Kardinaal Alfrink in Neede. De Marke hanteert een continurooster, dan rest er niet veel tijd meer. Voor Stijn, Timo en Teun is het een race tegen de klok om de bomen op tijd bij de voormalige bibliotheek te krijgen.
Kerstbomen, het is een goed gebruik om er in de decembermaand gezelligheid mee in je huiskamer te brengen. Maar waar laat je het ding in januari? Kerstbomen mogen van de gemeente in de groene container of bij het grof tuinafval. Maar het is toch al gauw gedoe zo'n boom in je groene container te krijgen. Daarom is het handig dat jongeren er de tweede week van januari een zakcentje mee kunnen verdienen door de kerstbomen bij mensen thuis in te zamelen en daarna weg te brengen naar de speciale door de gemeente aangewezen inleverpunten.

reageer als eerste
Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten