Met RODE naar een duurzaam Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - De beleidsnotitie Ruimtelijke Ordening en Duurzame Energieopwekking (RODE) heeft ter inzage voor inspraak gelegen. In deze beleidsnotitie staat in welke gebieden, op welke wijze en in welke mate het mogelijk is om duurzame energievormen een plek te geven. In de notitie worden gebiedstypen onderscheiden, omschreven en in een matrix gekoppeld aan de mogelijkheden om er duurzame energievormen een plek te geven. Steeds meer verzoeken met betrekking tot het opwekken van duurzame energie hebben betrekking op het buitengebied. In totaal zijn een dertig reacties op de beleidsnotitie binnen gekomen. Negen ervan kwamen van burgers, de rest van maatschappelijke instellingen en organisaties.

Volgens wethouder Marijke van Haaren was er geen sprake van een duidelijke grote lijn in de uitgebrachte reacties. Vier zienswijzen hadden betrekking op (de mogelijke overlast van) windmolens. Grotere installaties als windmolens en zonneparken zijn nodig om de gemeentelijke duurzaamheidsambitie voor 2030 te halen. Op basis van de ingediende reacties op RODE zijn aanpassingen doorgevoerd. Aan de kaart 'kansen en belemmeringen' is de radarzone toegevoegd, bouwen in die zone vergt nader onderzoek. Er is een kaart toegevoegd van de provincie over zonneparken en vanwege de kosten is de inzet van de zogenaamde ROM3D faciliteit voor het ondersteuning van bewoners(groepen) en ontwikkelaars beperkt tot middelgrote en grote installaties. Een ROM3D faciliteit, wat is dat en wat heeft men er aan? Het is de Provincie Overijssel die als eerste provincie in Nederland geheel in een virtuele 3D maquette beschikbaar is. Deze 3D maquette werd vervaardigd aan de hand van een serie basis kaarten, een hoogtekaart en digitale luchtfoto. Bossen en bomen zijn aan de hand van grondsoort, hoogtebestand en waterpeil zo realistisch mogelijk gegenereerd. Dit geeft dan een goed basisbeeld van de provincie Overijssel. De provincie wil met deze 3D maquette de discussie over de energietransitie in Overijssel faciliteren. In de 3D maquette is het eenvoudig mogelijk om bijvoorbeeld windturbines, biomassacentrales, vergisters en zonneparken te plaatsen. Hiermee kan worden verkend wat van deze installaties de impact is op de leefomgeving van burgers. Diverse gemeenten, projectontwikkelaars en bewonersgroepen die bezig zijn met initiatieven voor duurzame energie hebben al gebruik gemaakt van dit hulpmiddel.
Marijke van Haaren is trots op de wijze van aanpak zoals die is neergelegd in de notitie. Het Berkelland model dient als voorbeeld voor veel andere gemeenten. De raad wil kaders stellen wat wel en niet kan op welke plek in het buitengebied als het gaat om installaties voor de opwekking van duurzame energie. De notitie RODE biedt daarvoor handvatten. De gemeenteraad bespreekt de beleidsnotitie RODE op 16 januari tijdens een informatieavond, op 7 februari in de raadscommissie Bestuur en Ruimte en op 20 januari in de raadsvergadering.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant