Joke Pot en René Hoijtink in gesprek voor zij in de auto het tracé op gaan. Foto: Rob Stevens
Joke Pot en René Hoijtink in gesprek voor zij in de auto het tracé op gaan. Foto: Rob Stevens

Deel nieuwe N18 in gebruik

Algemeen

EIBERGEN/GROENLO - De aanleg van de N18 vordert gestaag. Eind april kan waarschijnlijk het hele nieuwe tracé tussen Groenlo en Enschede al in gebruik worden genomen. Vorige week werd het eerste stuk N18 tussen Groenlo en Eibergen in gebruik genomen. Dat was althans de planning. Want daarvoor moesten in de nacht van woensdag nog wel kleine 'verbindingstukjes' asfaltstroken worden gelegd. Aan de ingebruikneming werd woensdagavond een kleine bestuurlijke plechtigheid gewijd in aanwezigheid van twee wethouders, vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en Noaber 18, medewerkers van beide gemeentes, de pers en andere belangstellenden.

Door Rob Stevens

Wethouder Joke Pot van Berkelland sprak daarbij van een memorabel moment als laatste in een hele reeks wethouders die zich decennia lang met de kwestie N18 hebben bezig gehouden. Bij wethouder René Hoijtink van Oost Gelre gingen de gedachten uit naar de vele verwensingen die hij jarenlang had geuit als hij weer achter een vrachtwagen of tractor zat, op het traject van de oude N18 vanuit zijn woonplaats Groenlo naar zijn werkgever in Haaksbergen. "Dat is binnenkort verleden tijd", sprak hij. "We kunnen nu ons vizier richten op het stuk tussen Varsseveld en Groenlo." De beide verkeerswethouders, van Oost Gelre en Berkelland, namen vervolgens het traject officieel in gebruik door het nieuwe tracé dat hun gemeenten nu verbindt als eerste burgers door een autoraam te bekijken, comfortabel gezeten op de achterbank van een elektrische auto van Rijkswaterstaat.

Nu het nieuwe tracé bijna een feit is wordt ook al nagedacht over de (her)inrichting van de oude N18 in en rond Eibergen. Deels betreft dat de uitvoering van verplichtingen die voortvloeien uit de realisatie overeenkomst met Rijkswaterstaat. Het onderliggende wegennet moet worden afgestemd op de nieuwe situatie.
Het eigendom van de 'oude N18' tussen De Laarberg en de Berkelbrug gaat over naar de gemeente. De gemeente denkt na over de wijze van afwaardering en herinrichting van dit stuk. De zuidelijke komgrens die nu ligt ter hoogte van het bedrijf Motor Eibergen, aangegeven met het bord ´Eibergen´, wordt in ieder geval verplaatst naar de oprit van de nieuwe N18 bij Verosol. Vanaf dat punt richting Eibergen zal de maximale snelheid 50 km per uur zijn. Dit deel wordt ingevuld met groen en de snelheid remmende objecten. Hier is 750.000 euro mee gemoeid.
Het oude deel van de N18 binnen de bebouwde kom van Eibergen wordt gebruikersvriendelijker ingericht voor fietsers en wandelaars. De tweede helft van het jaar organiseert de gemeente overlegmomenten met bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van het Assink om hierover van gedachten te wisselen en daarna meer gedetailleerd plannen uit te werken. Hiervoor is een voorbereidingskrediet van € 200.000,- beschikbaar. Verder stelt de gemeente nog een krediet beschikbaar van € 675.000,- voor de aanleg van de rotonde door de provincie Gelderland in de N315 bij Rietmolen. De raad wordt verzocht in totaal een krediet van € 2.300.000,- beschikbaar te stellen om een en ander te realiseren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant