Bianca Wessels (r) en Jessie Bol van de Stichting Tussenstaphuis. Foto: Rob Weeber
Bianca Wessels (r) en Jessie Bol van de Stichting Tussenstaphuis. Foto: Rob Weeber

Stichting Tussenstaphuis heeft woonplek

Algemeen

EIBERGEN - Het heeft heel wat energie en moeite gekost maar inmiddels zijn Bianca Wessels en Jessie Bol van de Stichting Tussenstaphuis zover dat ze bij de gemeente de woonvergunning mogen aanvragen voor het beoogde pand aan de Nieuwstraat in Eibergen. Initiatiefnemer en voormalig onderneemster Bianca, zelf moeder van twee kinderen met autisme en ADHD, loopt al een paar jaar rond met het plan om een tussenstaphuis voor jongeren op te richten. Het gaat daarbij om jongeren van 18-23 jaar al dan niet met een verstandelijke beperking in het autistisch spectrum en een IQ vanaf 80. Voor hen is in de regio nergens een mogelijkheid om zelfstandig te kunnen wonen met inbegrip van een stuk begeleiding.

Door Rob Weeber

Als straks de deuren opengaan, dan is er plek voor maximaal tien jongeren. De bedoeling is dat ze er drie jaar terecht kunnen, waarbij ze op kernmomenten van de dag begeleiding en ondersteuning krijgen van de begeleiding. "Je kunt het vergelijken met een 'kamertrainingscentrum'", legt Bianca uit, "Een soort studentenhuis, maar dan met begeleiding. De jongeren huren een wooneenheid, een eigen kamer met daarnaast gemeenschappelijk ruimtes, waarbij we ze begeleiden om op eigen benen te staan. Een dergelijke opzet is nog niet in deze regio te vinden, alleen erbuiten. Natuurlijk zijn er ook andere organisaties die begeleid wonen aanbieden, maar dat geldt voor jongeren die een lager IQ dan 80 hebben. Daar ligt de scheidslijn. Zowel Jessie als ik komen uit de relevante zorgsector, dus we zijn gewend om met de doelgroep om te gaan. Gedurende de tijd dat ze hier verblijven, bieden we een zogenaamd fasesysteem aan dat uit vier fases bestaat. Binnen elke fase evalueren we iedere twee weken de gestelde leerdoelen om te zien in hoeverre er voldoende progressie geboekt wordt om naar de volgende fase te gaan en uiteindelijk zelfstandig te kunnen gaan wonen buiten het Tussenstaphuis. Uitgangspunt hierbij vormt het initiatief van de jongere zelf. Hij of zij moet zichzelf willen ontwikkelen. Wij bieden individuele begeleiding aan wat kan worden aangevuld met een training of een buddy. Voor groepstraining kun je denken aan hulp bij het gezamenlijk oplossen van problemen of bij het leren inzicht krijgen in de ander."
Om voor woonruimte in aanmerking te komen, moeten de jongeren ingeschreven staan bij Prowonen en dienen ze zelf een motivatiebrief te schrijven naar het Tussenstaphuis. Verder moeten ze eventuele medicijnen zelfstandig kunnen innemen, 's nachts niet van zorg afhankelijk zijn, zelfstandig op kunnen staan en beschikken over een dagbesteding en eigen inkomsten. Die dagbesteding kan werk zijn of studie. Het inkomen dient om de huur, de verzekering en overige kosten voor levensonderhoud te betalen. De kosten voor de zorg worden via de WMO of het eigen PGB vergoed. Beide dames benadrukken in het gesprek dat het Tussenhuis niet is opgezet om de ouders te ontlasten. Het biedt een 'zorg op maat programma' dat puur gericht is op de doelgroep, op jongeren die willen doorstromen naar een zelfstandig bestaan. De ouders staan echter niet buitenspel. Iedere 6 a 8 weken is er een verplichte evaluatie in het Tussenhuis, waar zij worden bijgepraat over de ontwikkeling van hun kind. En als dan eenmaal het moment daar is dat de jongere het Tussenstaphuis kan verlaten, dan zal er nog een stukje nazorg blijven om ook die volgende, nieuwe fase in zijn of haar leven goed in te leiden.
De stichting heeft een bestuur dat uit een gemêleerd gezelschap van vijf leden en een buurtafgevaardigde bestaat. Zo waarborgt men een objectief besluitvormingsproces, puur gericht op de ontwikkeling van de doelgroep. Het Tussenstaphuis is nog op zoek naar een stukje crowd funding voor de inrichting. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Bianca of Jessie via: info@tussenstaphuis.nl. Voor meer informatie kan men ook terecht op:
Facebook: stichting Tussenstaphuis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant