Mika met het geldkistje tussen klasgenoten. Foto: Henri Walterbos
Mika met het geldkistje tussen klasgenoten. Foto: Henri Walterbos

Mika stuit tijdens schoonmaakactie op inbraakbuit

'Bij een boom zag ineens ineens een kluisje staan'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als een spannend jongensboek. Zo eindigde de schoonmaakactie in het kader van NL Doet en Nederland Schoon afgelopen vrijdagmiddag in Beltrum voor de 25 kinderen uit groep 6 van basisschool de Sterrenboog. Toen ze na de opruimactie aangekomen waren bij het eindpunt, de parkeerplaats bij sporthal de Sonders, en zich al bijna opmaakten voor het weekend, was de consternatie ineens groot toen er tussen de tennisbaan en de sporthal een geldkistje werd gevonden.

"Dat was best wel spannend voor de kinderen", vertelt Richard Storteler, een van de coördinatoren van de schoonmaakactie. "Hebben ze eerst in enkele groepjes met elkaar in Beltrum zelf en langs het fietspad van Groenlo naar Beltrum gelopen en alle afval verzameld dat in de berm langs de fietspaden lag, met een leuke buit aan statiegeld van een half kratje Grolschpijpjes, stuitten ze ineens op een geldkistje." Direct werd het geldkistje afgedragen en de politie gebeld door de begeleiding. De hermandad verscheen een uur later. Onderzoek wees al snel uit dat het geldkistje drie weken eerder was ontvreemd bij een woninginbraak in Beltrum. "Het geldkistje zat vol waardevolle papieren van de eigenaren van het betreffende kistje, zo zagen de vinders ook al snel toen ze het kistje hadden geopend. Het kistje zag er ongeschonden uit en is dezelfde middag nog door de politie overgedragen aan de rechtmatige eigenaren", laat Storteler weten. "De mensen waren blij dat het kistje terug was."

Helemaal vol
De vinder van het kistje is Mika Schilderinck (11). Een dag later is hij nog helemaal vol van het avontuur. "Met ons groepje hebben we binnen Beltrum de rotzooi opgeruimd die er lag. Viel eigenlijk best wel mee wat er allemaal lag. Bij een boom zag ineens ineens een kluisje staan. Ik riep mijn moeder al, die er ook bij was, maar zij zei dat het niets was. Zij dacht dat het een elektriciteitskastje was. Blijkt het toch een kluisje te zijn. Toen we het open maakten konden we direct zien waar het van was." Moeder Tanja bevestigt het verhaal van haar zoon. "Mika en de andere kinderen vonden het best wel spannend. 's Avonds had hij het er nog over. Het kistje stond gewoon keurig bij de boom. Het was niet gegooid maar gewoon neergelegd. Iets verderop lag ook nog een doosje met daarin kindertandjes. Dat zal er ook vast bij gehoord hebben."

Meer berichten