De Sluiterroute, die ook langs muurgedichten in Borculo voert, is via een gids op smartphone of tablet te rijden. Foto: PR
De Sluiterroute, die ook langs muurgedichten in Borculo voert, is via een gids op smartphone of tablet te rijden. Foto: PR

Eigentijdse gids bij Sluiterroute

Algemeen

BERKELLAND - Met een Sluiterroute voor gebruikers van smartphone en tablet heeft de Achterhoek er een eigentijdse culturele en toeristische attractie bij. 350 jaar nadat de dichter Willem Sluiter zijn bekende regels over dees' achter-hoek publiceerde. Voor de zelf in te delen route krijgt iedereen gratis digitaal een eigen gids mee. Dit is het verjaardagscadeau van het informatiepunt www.willemsluiter.nl. Via deze site kan iedereen de route binnenhalen.

De Sluiterroute voert door de gemeente Berkelland, passeert even de grens met Duitsland en is te rijden per fiets, motor of auto. De lengte bedraagt minimaal bijna 40 km. Deelnemers aan deze tocht kunnen niet alleen genieten van het landschap en de natuur in Sluiters mooie Achterhoek, maar worden stapsgewijs ook geïnformeerd over het leven en het werk van de dichter. Naast bekende en aantrekkelijke dichtregels, zijn in de routegids ook bijzondere foto's en enkele prachtige oude prenten opgenomen.

Waer iemant duisent vreugden soek,/Mijn vreugt is in dees' achter-hoek. Dit zijn de beroemdste regels van Willem Sluiter, die een lofzang aanhief op het buitenleven. De streeknaam Achterhoek is niet ontleend aan deze regels, al wordt er in dit verband nog vaak naar verwezen en heeft ook de viering van 350 jaar Achterhoek in 2018 er mee te maken. Sluiter is wel de belangrijkste Berkeldichter. Zijn werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was een paar eeuwen zeer populair. Het is vele malen herdrukt. Hij werd geboren in 1627 in Neede en was van 1653 tot 1673 predikant in Eibergen.

Van geboorteplek naar museum
De tocht begint bij Sluiters geboorteplek, tegenover de Grote Kerk in Neede. De Oude Mattheüskerk in Eibergen en het Eibergse museum De Scheper, dat de grootste collectie ter wereld van zijn werk bezit, vormen het eindpunt. Onderweg zijn muurgedichten van Sluiter te bewonderen in de Berkelstad Borculo en een Sluiterboom en kerkgebouw De Kluntjespot in Haarlo. Een klein uitstapje over de grens, naar het barokkerkje van Zwillbrock in Duitsland, vertelt over een bewogen kerkelijke geschiedenis en de opmerkelijke verhouding van de dichter tot het rooms-katholicisme. Om de door hem bezongen stille wateren in herinnering te roepen, wordt op de terugweg een kijkje genomen bij de Mallumse Molen, een watermolen aan een oude Berkeltak bij Eibergen.

Van gids tot route op internet
De Sluiterroute is geleidelijk aan ontstaan, in tien jaar. Na publicatie van het boek 'Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik' in 2007 trad Arend Heideman verschillende keren op als gids voor Sluiterliefhebbers. Hij besloot zijn materiaal en gegevens hiervoor op een meer bij deze tijd passende manier aan te bieden, in pdf-vorm. Met behulp van OneDrive is de route nu via internet te volgen en ook te downloaden. Ga hiervoor naar het tabblad Sluiterroute op de site www.willemsluiter.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant