Diepenheimseweg en op de achtergrond de Needse Berg. Foto: Rob Stevens
Diepenheimseweg en op de achtergrond de Needse Berg. Foto: Rob Stevens

Oprichting varkensbedrijf geblokkeerd

Algemeen

LOCHUIZEN - Omwonenden van de Diepenheimseweg 29 in Lochuizen zijn verontrust. Verontrust dat een nieuw op te richten groot agrarisch varkensbedrijf hun woonplezier zal verstoren. Die conclusie trokken ze op basis van informatie die ze van de initiatiefnemer over diens plannen kregen voor een nieuw op te richten varkenshouderij. Ter informatie, als goede buur. De buurt trok daarop bij GroenLinks aan de bel. Een lot uit de loterij voor de partij, zo net voor de gemeenteraadverkiezingen?

Door Rob Stevens

Paul Knuvers, die naar alle waarschijnlijkheid na de verkiezingen niet in de raad terug keert, kwam in de raad met een initiatiefvoorstel tot een voorbereidingsbesluit op de proppen, om deze plannen tegen te gaan. Een soort afscheidsgeschenk. Hij vroeg zich af of een grote varkensstal wel gewenst is in een gebied dat in het concept bestemmingsplan van 2012 nog als gebied met en woonbestemming was aangewezen. Hij vreesde ook voor aantasting van het essenlandschap en de hoge natuurwaarde van de Needse Berg.

Wat is een voorbereidingsbesluit? Als de gemeente een bestemming van een stuk grond wil veranderen, is het niet gewenst dat er nog bouwvergunningen worden verstrekt voor realisering van de huidige bestemming. Om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan, kan de gemeente dan een voorbereidingsbesluit nemen. Dat is een besluit waarbij de gemeente verklaart dat voor een bepaald gebied een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Dit besluit heeft een werkingsduur van een of twee jaar.

Met het voorbereidingsbesluit zou voor een jaar 'een stolp over deze plannen worden gezet'. Binnen die periode ligt er, verwacht hij, een concept bestemmingsplan klaar waarin staat welke mogelijkheden er in het gebied zijn. Hillhorst van het CDA, maar ook andere partijen, stonden hem in die argumentatie bij. Deze procedure zou de raad de tijd geven na te denken over wat men precies nou wel en niet in dat gebied wil.
VVD en OBL willen niet op basis van louter geruchten zo´n zwaar middel hanteren. De VVD vindt dat het eigendomsrecht wordt aangetast en OBL is bang dat dit middel in de toekomst te pas en onpas uit de kast wordt gehaald. Zij konden zich daarom vinden in de waarschuwing van wethouder Marijke van Haaren "Goed na te denken over het hanteren van een zwaar instrument als een voorbereidingsbesluit op basis van niet veel meer dan geruchten. Er is bijvoorbeeld geen informatie hoe groot de stal wordt. De raad moet zich afvragen of de maatregel proportioneel is. Het schept het gevaar van precedenten. Mocht de raad evenwel toch dit besluit nemen dan stemt het college hiermee in. Omdat in het oude ontwerpbestemmingsplan dit gebied een woonfunctie was toegewezen." Het voorbereidingsbesluit werd dan ook aangenomen, met uiteindelijk alleen de VVD en OBL tegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant