Rapenburg, achter het witte gebouw ligt E-Coldstore. Foto: Rob Stevens
Rapenburg, achter het witte gebouw ligt E-Coldstore. Foto: Rob Stevens

Manoeuvreren door een nauw centrum

Algemeen

NEEDE - In het centrum van Neede, aan de Rapenburg, is het diepvrieshuis E-Coldstore gevestigd. Dagelijks komen daar vrachtwagens van behoorlijke omvang laden en lossen. Die komen onder andere Neede binnen via de rotonde Diepenheimseweg/N315. Die rondweg wordt momenteel gereconstrueerd, in fasen. "In communicatie daarover werd de bereikbaarheid van het bedrijf door de uitvoerder gegarandeerd", aldus directeur Inge Denekamp van E-Coldstore.

Door Rob Stevens

"Belangrijk voor ons, want wij zijn een logistieke dienstverlener met opslag van geconditioneerde foodproducten."
Nu blijkt echter dat de werkzaamheden (vracht)verkeer over de Rapenburg van die kant onmogelijk maakt, drie weken lang. Dat betekent dat in die periode per dag zo'n vijftien vrachtwagens met oplegger van bijna twintig meter lang twee keer, dus 30 bewegingen, door de nauwe straten van het Needse centrum moeten manoeuvreren. Op dat traject worden diverse scholen gepasseerd: het Assink en MaxX op de Wheemergaarden en de basisscholen Hofmaat en Kisveld. Dat kàn tot gevaarlijke situaties leiden. Er is contact geweest met de burgemeester en ambtenaren maar het is een aangelegenheid van Provincie en NTP Wegenbouw. En de uitvoerder verwijst voor vragen nu naar de provincie.
De provincie bij monde van projectleider Kees Bijerveld herkent zich niet in het verhaal van Denekamp en zegt dat de bereikbaarheid inderdaad is gewaarborgd: "Alleen via het centrum. En dit soort projecten gaat nu eenmaal gepaard met overlast. Omdat we twee fasen tegelijk uitvoeren duurt de overlast trouwens minder lang dan als we dat niet hadden gedaan. Als we de rotonde gaan aanpakken wordt ook een deel van de Rapenburg meegenomen. Het kan niet anders. We hopen wel dat de veelal buitenlandse chauffeurs wel van de aangegeven routes gebruik maken." Denekamp: "Dat betekent dat het verkeer door het toch al overvolle centrum van Neede moet. Ik vrees dat in het geval van ongelukken de verwijtende vinger al snel weer naar ons bedrijf zal gaan. Terwijl we uitdrukkelijk gewezen hebben op het gevaar en dachten goede afspraken te hebben gemaakt in de vorm van een bypass ruim om de rotonde heen. Zodat vrachtverkeer op de rondweg van de kant van de Rutgersweg de rotonde kan passeren richting Rapenburg. Maar dan hadden die twee fases niet moeten worden samengevoegd, vanwege financiële voordelen. Mijn conclusie blijft: "Geld gaat voor veiligheid!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant