De leerlingen van de Dr. Ariënsschool zijn klaar voor hun tocht 'met bepakking'. Foto: PR
De leerlingen van de Dr. Ariënsschool zijn klaar voor hun tocht 'met bepakking'. Foto: PR

Dr. Ariëns Daltonschool loopt voor water

Algemeen

NEEDE - Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. De leerlingen van de Dr. Ariëns Daltonschool uit Neede hebben tijdens de sponsorloop ervaren dat 'Wandelen voor Water' best zwaar is.

"Door deel te nemen aan deze loop, probeerden we een mooi sponsorbedrag op te halen voor waterprojecten in Kenia, Oeganda en Tanzania", aldus Martijn ten Berge, leerkracht van de Dr. Ariëns Daltonschool.
Ontwikkelingsorganisatie Simavi werkt hier aan het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater en schone wc's. Zo kunnen gevaarlijke, besmettelijke ziektes als cholera en diarree worden voorkomen. Dagelijks overlijden duizenden kinderen aan de gevolgen van watergerelateerde ziektes en diarree. Samen met moeders in ontwikkelingslanden werkt Simavi aan een oplossing. Dit jaar lopen de leerlingen voor veilig drinkwater en schone wc's in Kenia, Oeganda en Tanzania. Op de meeste scholen ontbreekt het daar aan voldoende drinkwater en toegang tot schone wc's. Sommige scholen hebben zelfs helemaal geen veilig drinkwater en toiletten. Bij veertig scholen en veertig gemeenschapen zorgt Simavi dat ze gebruik kunnen maken van goede toiletten, schoon drinkwater en handenwasvoorzieningen.

Behalve de inzameling van geld wil 'Wandelen voor Water' de leerlingen een beter besef meegeven over de situatie in ontwikkelingslanden. De kinderen hebben een gastles op school gehad over de noodzaak van veilig drinkwater en goede hygiëne in relatie tot een goede gezondheid.

Voorafgaand aan de loop hebben de leerlingen hun best gedaan zoveel mogelijk sponsoren te vinden. Het was voor dit project best uniek dat de Dr. Ariëns Daltonschool met de gehele school meeliep. De onderbouwleerlingen hebben 2,5 km gelopen, de bovenbouw 6 km. Tijdens het lopen droegen de kinderen gewicht mee in een rugtas. Dit varieerde van 1 kg voor de kinderen in groep 1 tot 6 kg voor de kinderen in groep 8. Hierdoor konden ze ervaren hoe zwaar het is om iedere dag te moeten lopen voor water. De verwachte opbrengst is 500 euro, en dat is een bedrag waar de school erg trots op is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant