Leerlingen van de Dr. Ariëns Daltonschool bij de kruidencirkel in Moestuin De Berg. Foto: Rob Weeber
Leerlingen van de Dr. Ariëns Daltonschool bij de kruidencirkel in Moestuin De Berg. Foto: Rob Weeber

Moestuin De Berg groeit en bloeit weer volop

NEEDE - De lente is gearriveerd en dat betekent dat de handen weer uit de mouwen gaan in moestuin De Berg in Neede. Twee keer per jaar worden er in samenwerking met de Dr. Ariëns Daltonschool en Beweeg Wijs in Neede activiteiten georganiseerd binnen het thema 'Groei en Bloei'. Afgelopen woensdag was de eerste keer.

Door Rob Weeber

De activiteiten vonden op drie plekken plaats. Beweeg Wijs had als locatie het nieuwe (speel)park tegenover de moestuin. Het park is net aangelegd en vormt met de heuvelachtige opzet een ideale buitenspeelplaats voor kinderen. Zij reden op speciale fietsjes en deden ganzenbord met vragen over de natuur.

Ook in de moestuin waren veel bezige bijtjes. Het moestuinseizoen is weer begonnen en dat betekent onder meer onkruid wieden en aardappeltjes poten. In de grote kas waren leerlingen bezig met het nieuwe toegangsbord voor de tuin. Grote gekleurde houten letters werden op een bord geplakt en rondom versierd met bloemetjes en bijtjes. Ze vormden de tekst 'Wijk Moestuin De Berg'. Buiten de kas, bij de kruidencirkel, kregen de kinderen les van buurtbewoner Bert de Boer. Hij vertelde een verhaal over kruiden, wat je ermee kunt doen en waar ze vandaan komen. Bijvoorbeeld hoort oregano bij de pizza. Ieder kind mocht een stekje (peper)munt in een potje mee naar huis nemen. Verder had Bert een wijze les over teken. Hij wees op de gevaren ervan tijdens het spelen in bos, park en tuin. Vooral goed controleren na het spelen, was zijn devies en bij verdachte plekjes onmiddellijk je ouders inlichten.

Vrijwilliger Jan Scheffers (92 jaar), liet het aspergebed zien, met zo'n negentig plantje erin. Dit jaar moeten de jonge scheuten voor het eerst de kop boven de aarde uitsteken. De moestuin is uitgebreid, maar dat betekent volgens Jan wel dat er meer vrijwilligers moeten komen.

Op school werden kleine bloempotjes versierd waarin voorjaarsplantjes kwamen die door Bloom uit Neede ter beschikking waren gesteld. De bedoeling is dat de potjes zaterdagochtend tussen 09.30 en 12.00 door de leerlingen aan wijkbewoners worden uitgedeeld die een oppeppertje kunnen gebruiken. Verder werd er door juf Annemarie Schoenmaker weer muziek en dans gegeven in de gymzaal. Wat juf Annemarie niet wist, is dat de leerlingen in een ander lokaal een verrassing voorbereidden. Zij versierden een houten kistje en stopten er 25 zelfgemaakte bloemen in. Dit cadeau zou aan het eind van de ochtend aan juf Annemarie aangeboden worden vanwege haar 25-jarig jubileum. Toevallig ook nog op de Ariënsschool.
 

Meer berichten