Achterzijde Mobilisatie-Oorlogskruis. Foto: PR
Achterzijde Mobilisatie-Oorlogskruis. Foto: PR

Zoektocht naar familie van de overleden sergeant uit Neede

Algemeen

NEEDE - Luitenant kolonel b.d. Jacques Brijl uit Den Haag helpt familieleden van 'vergeten' oorlogshelden bij het (alsnog) krijgen van erkenning voor de heldendaden van een gesneuvelde dierbare, veelal in de vorm van een Mobilisatie Oorlogskruis of Ereteken voor Orde en Vrede. Aan de redactie van deze krant de vraag voor een oproep naar familieleden van Marinus Marcus van Oosterhout, geboren op 24 februari 1904 in Neede. Van Oosterhout, sergeant infanterie Koninklijke Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), stief op 3 augustus 1945 op het eiland Hainan in China. Hij is begraven op de Erebegraafplaats 'Sai Wan War Cemetery' in Hong Kong. Familieleden kunnen contact met Jacques Brijl opnemen via e-mail.

Achtergrondverhaal
Na het uitbreken van de oorlog met Japan landden eind januari 1942 Japanse strijdkrachten op Ambon. Op dat moment werd Ambon verdedigd door 1131 Australische troepen (de zogenaamde Gull Force) en een paar honderd KNIL soldaten. Omdat de overmacht te groot was voor de geallieerde eenheden, moesten zij voor het Japanse Leger capituleren. Vervolgens werden zij op Ambon, in het Tantoei kamp geïnterneerd.

Op 26 oktober 1942 werden circa 900 Australische krijgsgevangenen en 292 Nederlandse KNIL militairen met het Japanse schip 'Taiko Maru' op transport gesteld vanuit Ambon naar het Chinese eiland Hainan, dat door de Japanners was bezet. Een verschrikkelijke zeereis, waarbij velen dysenterie kregen. Op 5 november 1942 kwam men in Yullin aan, dat aan de zuidwestkust van het eiland Hainan was gelegen. Na aankomst werden de krijgsgevangenen in een het 'Haisho –Ling camp' ondergebracht en moesten onder verschrikkelijke omstandigheden dagelijks gedwongen werken in de ijzermijnen, steenfabrieken of bij de aanleg van vliegvelden en wegen.
Tegen het einde van de oorlog waren meer dan zeventig Nederlandse militairen, waaronder sergeant Marinus Marcus van Oosterhout, overleden aan de gevolgen van ondervoeding, uitputting, honger, ziekten en beestachtige behandeling.

Belangeloze inzet voor erkenning oorlogshelden
"Mijn bedoeling daarbij is om er voor te zorgen dat wijlen Marinus Marcus van Oosterhout alsnog postuum het 'Mobilisatie-Oorlogskruis' eervol toegekend krijgt en de versierselen van de onderscheiding met de bijbehorend document aan de familie wordt uitgereikt/toegezonden wordt.", zo laat de luitenant kolonel weten. De veteraan, die zelf menig onderscheiding in ontvangst mocht nemen en geridderd is, zet zich sinds zijn pensionering volop in voor families die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun echtgenoot, (groot) vader, oom of neef hebben verloren in Zuid-Oost Azië. "Ik zie graag dat familie van deze mannen, die toen deel uitmaakten van onder andere het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch leger), alsnog voor hun overleden familielid postuum een onderscheiding door het Ministerie van Defensie toegekend krijgen." Het gaat hier om Nederlandse militairen, die tijdens WOII waren geëxecuteerd, gefusilleerd, gesneuveld, verdronken of door tropische ziekten waren overleden.

De ex-landmacht militair heeft met zijn belangeloze inzet al talloze families weten te helpen aan een erkenning voor hun 'oorlogsheld'.

Om voor eervolle onderscheiding voor een overleden familielid alsnog in aanmerking te kunnen komen, kan de betrokken familie contact opnemen met Jacques Brijl. Hij controleert de ontvangen gegevens met die van Defensie en schrijft vervolgens een uitgebreid verzoekschrift aan het ministerie, voor het alsnog postuum toekennen van de onderscheiding. Als de aanvraag wordt gehonoreerd (wat meestal het geval is), neemt Brijl contact op met de familie. Na toekenning worden tenslotte de versierselen van de onderscheiding aan een lid van de familie uitgereikt/toegezonden.


bimbo.b@casema.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant