Agneta in volle glorie en helemaal klaar voor de Nationale Molendag. Foto: Peter Vorderman
Agneta in volle glorie en helemaal klaar voor de Nationale Molendag. Foto: Peter Vorderman
video

Houtzaagmolen Agneta timmert aan de weg

Algemeen

Molendag startschot campagne om molenaars en vrijwilligers te werven

Door Peter Vorderman

RUURLO - Windmolens en Nederland horen bij elkaar. Zonder molens zou het Nederlandse landschap veel aan karakteristieke uitstraling verliezen. En elke rechtgeaarde Nederlander is er ook best trots op. Onze molens trekken doorgaans veel belangstelling. Ze maken deel uit van het internationale (glimlach opwekkende) cliché dat Nederland bestaat uit windmolens, tulpen en klompen. Onze molens vormen een stukje nationale identiteit. Tijdens de 46ste Nationale Molendag op 12 en 13 mei aanstaande zullen door het hele land weer ruim 900 molens hun deuren openen voor het publiek. Ook de houtzaag- en korenmolen Agneta in Ruurlo en haar crew zijn zaterdag 12 mei de hele dag in beweging en hopen op veel belangstellenden. Tevens wordt die dag het startschot gegeven voor een grote actie om nieuwe jonge molenaars en vrijwilligers te enthousiasmeren voor het ambachtelijke molenaarsvak.

Een monumentale molen als Agneta beleef je pas echt als je er binnen bent of hoog op de stelling staat. Onder de aandrijving op windkracht, voel je de molen trillen en bonken. Hiernaast ervaar je dat met het zagen van zware lange boomstammen tot schoren en planken enorme krachten gepaard gaan. Verder zie en voel je op de stelling hoe de wind de grote wieken in beweging houdt en de molenaars het wiekenkruis op de wind draaien. Je staat vlakbij die suizende wieken, maar wel veilig achter een hek, want je wil natuurlijk geen klap van de molen krijgen.

Nederland molenland
Molens zijn onlosmakelijk verbonden met Nederland. Voorzitter Jelle Wierda (69), voorzitter van de Stichting Vrienden van Agneta, gaat op zijn praatstoel zitten en vertelt: "Nederland is niet voor niets hét molenland bij uitstek. Niet zozeer vanwege het aantal molens, want er zijn landen waar veel meer molens staan, maar omdat de Nederlandse molens niet los te zien zijn van de geschiedenis en ontwikkeling van ons land. Denk daarbij aan de eeuwige strijd van watermolens tegen het water, de bijdrage van industriemolens aan de grote welvaart in de Gouden Eeuw en de korenmolens voor onze voedselvoorziening. Met het verdwijnen van de economische functie van de windmolen rond 1900, vanwege de komst van elektriciteit en motorkracht, nam de waardering voor molens toe vanwege hun grote cultuurhistorische waarde. Het zijn ook niet voor niets rijksmonumenten, ze leren ons over ons verleden en over oude ambachtelijke technieken."

Geen molens zonder mensen
"Maar onze molens draaien tegenwoordig niet op wind of water alleen", voegt molenaar Gerard Effting (70, secretaris) daaraan toe. "Het lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend, maar voor het behoud van dit prachtige historische erfgoed hebben we wel voldoende molenaars en vrijwilligers (o.a. molengidsen) nodig. Onze oude krasse dame maakt jaarlijks nog gemiddeld 100 tot 140.000 omwentelingen en dat gaat niet helemaal vanzelf.", zegt hij met een understatement. "Op de Molendag starten we een grote publiciteitsactie om nieuwe molenaars en vrijwilligers te vinden. Onze gemiddelde leeftijd is relatief hoog en we zijn naarstig op zoek naar vers bloed. Als we nu niet beginnen met verjonging, zijn we straks te oud om dit prachtige stukje geschiedenis verantwoord over te dragen aan een volgende generatie. Onze eerstvolgende opleiding tot molenaar start al begin september, dus kom maar op zou ik zeggen." "Wie het eerst komt, wie het eerst maalt", grinnikt hij.

Nationale Molendag
Om de Nationale Molendag en de start van de wervingsactie wat kleur te geven wordt Agneta die dag gepavoiseerd, wat altijd een feestelijk gezicht is. Voor de kinderen ligt een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Hierin staan leuke opdrachten, waarmee zij de verschillende molentypen leren herkennen en veel leren over het molenaarsvak. "We hopen dat veel kinderen gaan zeggen dat ze later ook molenaar willen worden", knipoogt Effting. "Agneta heeft een interessante geschiedenis, die de molengidsen graag vertellen. Ook over de prachtige techniek van de molen is geen vraag hen teveel." In het kader van de actie wordt momenteel een promotievideo gemaakt voor publicatie op de sociale media. En een speciaal ontworpen advertentie cartoon zal de komende weken in alle edities van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, om de actie onder de aandacht te brengen. Wierda: "Onze vrijwilligersgroep is divers van samenstelling en staat te popelen om nieuwe collega's te ontvangen. Dit mooie ambacht mag immers niet verloren gaan. In onze molen heerst altijd een gemoedelijke en gastvrije sfeer. Kom tijdens de Nationale Molendag dus naar Agneta en laat onze enthousiaste molenaarsgroep u meevoeren in hun passie. Het ruikt er lekker naar vers gezaagd hout en de koffie staat bruin, Agneta neugt oe."

Promofilm
Om mensen te overtuigen Molen Agneta voor toekomstige generaties te behouden, is een promofilm gemaakt. Daarin wordt het prachtige ambacht in beeld gebracht. Kijk op de site van deze krant of van Molen Agneta om deze video te bekijken.


www.vriendenvanagneta.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant