Keramiste Ria Ritman  bij haar werk. Foto: PR
Keramiste Ria Ritman bij haar werk. Foto: PR

De Huve toont werk van Ria Ritman en Bouke Veltman

EIBERGEN - De komende twee maanden (mei en juni) is in de B-Art vitrines in Zalencentrum De Huve in Eibergen driedimensionaal werk te zien van Ria Ritman en Bouke Veltman.

Ria is een van de Berkellandse amateurkunstenaars die spontaan gereageerd heeft op het aanbod van Kunstkring B-Art om de vitrines ook voor gebruik ter beschikking te stellen aan kunstenaars die geen lid van de kunstkring zijn. Eén van de vitrines werd dan ook geheel voor haar gereserveerd. Voor de andere vitrine leverde B-Artlid Bouke Veltman een 3D-bijdrage.
Hoewel de beide kunstenaars het niet wisten van elkaar bleken de werkstukken, ondanks het feit dat ze heel verschillend zijn, op een bijzondere wijze toch bij elkaar aan te sluiten. Beiden hebben zich namelijk in hun ontwerpen sterk laten leiden door wat de natuur en de omgeving waarin ze zich op enig moment bevonden en wat hen fascineerde. Dat kon van alles zijn. Een bijzondere steen, een stuk hout, een onbestemd voorwerp met een intrigerende vorm of kleur, het maakt niet uit. Het was steeds het uitgangspunt voor verdere uitwerking. En vanaf dat punt lopen de wegen uiteen en drukt ieder er een eigen stempel op.

Klei
Ria Ritman had als kind al warme belangstelling voor de natuur. Tijdens haar beroepsopleiding kwam ze in contact met het werken met klei en ontdekte ze het plezier in het maken van keramiek. Toen ze jaren later weer meer tijd kreeg voor haar hobby van weleer pakte ze de draad -of beter: de klei- weer op.
Anders dan vele keramisten probeert ze niet om die natuurlijke vormen in klei na te maken, maar laat ze de natuurlijke vormen en materialen intact en geeft ze die extra accent door er gestileerde vormen, (van b.v. bladeren of vogels) aan toe te voegen. Keramiek speelt daarbij in veel van haar werk eerder een ondersteunende rol. Het resultaat is een doorgaans vriendelijk samenspel dat erom vraagt om nauwkeurig bekeken te worden. Bezoekers kunnen daarvan een mooi voorbeeld zien in het 'vogeleiland' in de vitrine; een origineel, eeuwenoud brok ijzeroer waarop door haar geboetseerde kleine witte vogeltjes nu tevreden zitten uit te rusten.
Hoewel Ria al vele jaren als vrijetijdskunstenares actief is treedt ze nu voor de eerste keer met haar creaties naar buiten.

Boomstammen
Hoe heel anders is het werk dat Bouke Veltman (die vooral bekend is om zijn intuïtieve schilderijen) in de tweede vitrine tentoonstelt. Hij licht toe hoe hij tot zijn creatie kwam: "Aan het strand in Zuid Frankrijk, waar ik met enige regelmaat enkele weken vertoef en schilder, vond ik een aantal vreemd gevormde, natuurlijke stukken hout. Een tas vol. Ik nam ze mee, pakte ze af en toe eens vast of raakte ze eens aan, keek er eens naar, en dacht: "Wat kan ik er mee?" En dan ineens zag ik het."
Twee 'boomstammen' heeft hij eruit gehaald'; beide met een aparte 'kruin'. Hij plantte ze in een ander stuk hout, van een andere boom. Het resultaat is te zien in De Huve.
Het bijzondere van het object is dat het van verschillende gezichtspunten steeds weer een ander beeld oproept. Hoewel het van zichzelf kleurloos en grauw is, behoeft het geen nadere bewerking. Het aanbrengen van kleur zou waarschijnlijk het effect ontkrachten of zelfs onzichtbaar zou maken in een kleuriger omgeving. Het is zoals het ontstaan is.
Zalencentrum De Huve is op alle werkdagen geopend, behalve tijdens de lunchpauze. Adres: Grotestraat 52, Eibergen. De toegang is gratis.
Kunstenaars (professioneel of vrijetijds) die ook gebruik willen maken van de mogelijkheid hun werk te exposeren in een van de vitrines kunnen contact opnemen met Bregtje Smalbrugge (jsmalbrugge@versatel.nl) of met Kunstkring B-Art (info@kunstkringbart.com).

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten