Pannenkoeken op Molendag in Mallum en Rekken


EIBERGEN - De molens in Mallum en Rekken doen weer mee aan de Nationale Molendag die daar dit jaar op zaterdag 12 mei wordt gevierd. Net als vele andere Nederlandse molens zijn zij open en in bedrijf voor het publiek.

Hoewel de meeste molens hun economische functie hebben verloren, vormen ze, met name als ze draaien, nog steeds opvallende bakens in ons landschap. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze levende monumenten te bekijken. Op de website is te vinden welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen meedoen. De molens in Mallem en Rekken zijn zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.
In de Mallumse watermolen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoeken bakken. Deze worden gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt.
Ook de Rekkense Piepermolen zal - bij voldoende wind - in actie komen. De vrijwillige molenaars leiden belangstellenden met alle plezier rond door deze windkorenmolen. Er is weer een lokale markt waarbij de vorig jaar gehouden bloemen/tuinplantenmarkt wordt geprolongeerd. Dit jaar zal de folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers enkele Achterhoekse dansen laten zien en de Wild Beheers Eenheid is zoals gebruikelijk van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in de omgeving.
De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken zal de bezoeker ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want dat is gratis. En in de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze gewilde broden worden tijdens de Molendag te koop aangeboden.
Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens passeert en 56 kilometer lang is. Ook is er een autoroute van 60 kilometer beschikbaar. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen en kosten € 1,95 per stuk.

www.nationalemolendag.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten