Ger Borgers (l.) en Henk Bolster, bestuursleden van de Stichting Natuurpark Kronenkamp. Foto: Rob Weeber
Ger Borgers (l.) en Henk Bolster, bestuursleden van de Stichting Natuurpark Kronenkamp. Foto: Rob Weeber

Buurtmarkt Natuurpark Kronenkamp

Algemeen

NEEDE – De voormalige waterzuiveringsinstallatie Kronenkamp wordt omgebouwd tot een natuurpark waar diverse thema's onderdak gaan krijgen, zoals het thema vleermuizen. Op 30 juni is er weer een dag waarop het park haar deuren openstelt. Tussen 11.00 en 17.00 uur wordt er een buurtmarkt georganiseerd.

Opzienbarend, spraakmakend, vernieuwend, grensverleggend, historisch, natuurlijk en gemeenschappelijk. Het zijn allemaal woorden die op het Natuurpark Kronenkamp in Neede van toepassing zijn. Natuurpark Kronenkamp is geen project van derden, maar een project van de buurt, van de volwassenen en kinderen die er rondom wonen en werken. Het zijn de volwassenen die vrijwilligerswerk doen, zoals het groenonderhoud, en het zijn de schoolkinderen die het openluchttheater bedachten en gebruiken. Juist dat feit maakt het zo'n speciaal project en bovendien uniek in de opzet.

De Stichting Natuurpark Kronenkamp organiseert regelmatig activiteiten rondom de voortgang van de ontwikkelingen binnen het park. Doel daarvan is de verbinding park en buurt te verstevigen. Op 30 juni tussen 11.00 en 17.00 uur worden er allerlei activiteiten en excursies rondom het park georganiseerd en kunnen de bezoekers kennis maken met de ontwikkelingen binnen het park.

De twee initiatiefnemers van het park, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Oost Achterhoek (IVN) en de Stichting Vleermuizendorp Neede vertegenwoordigen op die dag samen met de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel en Slinge de thema's natuur en vleermuizen, twee van de vijf thema's die straks op het nieuwe park verbeeld zijn. De VAN Berkel en Slinge laat alles rondom de bij zien en met de Stichting Vleermuizen Neede kan een vleermuiszomerverblijf (kastje) gebouwd worden. Daarnaast verzorgt zij rondleidingen over het terrein en een excursie over vleermuizen. Verder zijn er hobby's te bewonderen, zoals mandenvlechten, houtdraaien en een modelspoorwegbaan.

Wie trek heeft in biologische groente, kan terecht bij de kraam van Wijkmoestuin De Berg. Speciaal voor deze dag zullen de kinderen van OBS De Hofmaat hun openluchttheater bezetten. Het theater is destijds door hen bedacht als een soort buitenklas. Voor de sportliefhebber zijn er diverse mogelijkheden op de naastgelegen sportvelden. Geïnteresseerden kunnen bij Sportclub Neede met voetbal en survivalsport kennismaken en op de Tennisvereniging Neede beleven wat de nieuwe sport Padel inhoudt, de snelst groeiende racketsport van Nederland. Voor alle sporten geldt het advies om gepaste kleding en schoeisel mee te brengen.

Ook voor de inwendige mens wordt tegen betaling gezorgd. Er is koffie en thee en de leerlingen van MaxX Onderwijs verzorgen de lunch, bestaande uit pannenkoeken en hamburgers. Needse statushouders zullen met de Werkgroep Integratie Neede (WIN) internationale hapjes verzorgen. Een primeur is de nieuwe 'Kronenkamper Natuurzuivere Koek', gebakken door de lokale bakker. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Natuurpark Kronenkamp.

Tenslotte is er een mogelijk om het geheel vanaf een punt in de lucht te overzien. De buurtmarkt bij Natuurpark Kronenkamp is aan de Kronenkamp 14 in Neede.


www. natuurparkkronenkamp.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant