Afbeelding

Moeten wij Duitse experimentele mestvergisters subsidiëren?

Algemeen

MegaMestVergisterGroenloNEE update

Er is veel subsidiegeld nodig om een mestvergister financieel rendabel te laten draaien. Dit geldt zeker voor de megamestvergister zoals RMS die wil gaan bouwen op de Laarberg.
Om maximaal te profiteren van de subsidiemogelijkheden, zijn er altijd wel handige jongens die van verschillen in wetgeving tussen landen gebruik proberen te maken. In Duitsland bijvoorbeeld zijn de subsidierichtlijnen voor mestvergisters veel strenger. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom RMS voor grensstreken in Nederland (Venlo en Groenlo) kiest om hun megamestvergisters te ontwikkelen.

Een belangrijk gegeven bij het ontwikkelen van een mestvergister is de energiebalans. Dit is het verschil tussen enerzijds de energie die wordt opgewekt en anderzijds de energie die nodig is om dit te realiseren. Bij alle mestvergisters die tot nu toe gebouwd zijn, is de theoretische energieopbrengst altijd veel te positief ingeschat. Dit is ook het geval voor de nu geplande megamestvergister in Groenlo. In de vergunningsaanvraag van dit project wordt ook een niet onderbouwd en veel te rooskleurig beeld geschetst van de te verwachten energieopbrengst. RMS beweert namelijk dat er voor meer dan 12.000 huishoudens aan groengas geproduceerd gaat worden. Maar voor het gemak vergeet RMS wel te vermelden dat er voor deze productie ook veel aardgas en elektriciteit nodig is, respectievelijk voor circa 6.000 en 12.500 huishoudens. Deze berekeningen zijn gemaakt op basis van de getallen die vermeld staan in de vergunningsaanvraag van RMS. Op basis van de nu voorliggende plannen zal de energiebalans waarschijnlijk negatief uitvallen. Dus van duurzaamheid is hier weinig sprake, hetgeen overigens ook geenszins strookt met de doelstellingen van Oost Gelre om als gemeente tegen 2030 energieneutraal te zijn.

Nu vraagt men zich vast af hoe RMS denkt om op basis van een negatieve energiebalans toch in aanmerking te kunnen komen voor subsidies. RMS gaat ongetwijfeld ook voor zijn project in Groenlo proberen gebruik te maken van de tekortkomingen in de huidige subsidie-wetgeving. Daarin staat namelijk vermeld dat er een flinke som subsidie wordt verstrekt op groengas dat aan het aardgasnet wordt teruggeleverd, ongeacht de hoeveelheid aardgas die daarvoor nodig is. Het productieproces van de RMS megamestvergister is zo ontworpen dat alleen aardgas gebruikt kan worden. Dit aardgas dat nodig is voor de productie van groengas wordt voor een gunstig industrieel tarief aangekocht. Op deze manier passeert men dus tweemaal de kassa. We praten hier in principe over miljoenen euro's, belastinggeld dat op deze manier ieder jaar weer in de zakken van RMS zou verdwijnen. Deze manier van werken is helaas niet nieuw en heeft zelfs een naam gekregen, namelijk 'groenwassen'. Dat is met goedkope conventionele energie, groene energie opwekken en daar dan maximale subsidie op aanvragen.

Een aanvraag voor subsidie wordt door de Rijksdienst voor Ondernemingen (RvO) beoordeeld. Mestvergisterprojecten worden tegenwoordig kritischer bekeken dan in het verleden. De RvO kijkt veel breder dan de regionale of provinciale diensten. De RvO onderzoekt naast de technische aspecten van de mestvergister, ook financiële achtergronden en de levensvatbaarheid van het project op termijn.
Op basis van deze criteria zijn de laatste tijd al meerdere aanvragen van mestvergisters afgewezen. Onlangs is bijvoorbeeld ook een eerste subsidie-aanvraag van RMS voor hun megamestvergister in Venlo afgewezen.

Deze aanvraag bleek technisch gezien niet voldoende onderbouwd te zijn, misschien speelden ook twijfels over het ontbreken van de benodigde financiële middelen een rol. Maar RMS en van Westreenen kennende, zullen die vast nog wel nog wel op zoek gaan naar oplossingen via (politieke?) achterdeurtjes en nieuwe pogingen wagen.

Gelukkig loopt deze subsidietoekenning via de onafhankelijke rijksoverheidsdienst RvO die alle aanvragen op een objectieve manier beoordeelt en waarop lokale en provinciale politiek weinig of geen invloed kunnen uitoefenen.


www.megamestvergistergroenlonee.nl

facebook.com/megamestvergister

twitter: @megavergister

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant