De Koningen en Koninginnen 2018 van de Kermis in Voor-Beltrum met vlnr Thomas Bruggeman, Carla Tuinte, Michel Tuinte en Fenne Knops. Foto: Theo Huijskes
De Koningen en Koninginnen 2018 van de Kermis in Voor-Beltrum met vlnr Thomas Bruggeman, Carla Tuinte, Michel Tuinte en Fenne Knops. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Echtpaar Tuinte koning en koningin Voor-Beltrum

Tropisch weer zeker geen spelbreker

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - Warm, zeer warm, heet, bloedheet, het maakt de kermisvierders in Voor-Beltrum geen moer uit. Ook de driedaagse kermis 2018, in het afgelopen lange weekend gehouden op het feestterrein nabij Café Halfweg, wordt niet alleen beleefd als een echt traditioneel volksfeest, maar tevens als een jaarlijks hoogtepunt waar iedereen van jong tot oud bij wil zijn. 'Kermis vieren wij met ons allen!', is de alom bekende leuze die voorzitter Iwan Wolterink van het Volksfeestcomité Voor-Beltrum ieder jaar hanteert. En gelijk heeft hij, want ook deze keer zijn het slechts weinigen in Voor-Beltrum die niet geproefd hebben van dit heuse buurt- en familiefeest.

Zo ook afgelopen maandagmorgen wanneer de kermis officieel geopend wordt door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Een opening die een voorbeeldig gemeenschappelijk karakter kent, waarmee de gemeenschap Voor-Beltrum een eersteklas visitekaartje afgeeft. Een gemeenschap die volgens de laatste statistische gegevens slechts 250 woningen telt en circa 600 inwoners, de in Voor-Beltrum geboren en nu in Beltrum, Eibergen en Groenlo woonachtige trouwe aanhangers niet meegeteld.

Kritische geluiden
Alvorens muziekvereniging Concordia het officiële gedeelte afsluit met het volkslied van Voor-Beltrum met de alleszeggende titel 'Het Veur-Beltrumse land', is het voorzitter Iwan Wolterink, die van de aanwezigheid van burgemeester Van Oostrum gebruik maakt om een aantal kritische pijlen op de gemeente Berkelland te richten. "Helaas, meneer de burgemeester. Na jaren achtereen complimenten te hebben gemaakt, kan ik er deze keer niet omheen om een aantal kritische geluiden te laten horen", aldus Wolterink, die daarbij onder andere doelt op het uitblijven een gemeentelijke subsidie voor het bestrate terrein van de Stichting Halfweg, de hoge ozb-aanslagen, een horecavergunning waarmee men niet uit de voeten kan, alsmede een verouderd bestemmingsplan dat geen nut meer heeft. "Wij lijken in alle opzichten de dupe te worden van het vele, op tal van terreinen, door onze eigen mensen verrichte vrijwilligerswerk. Hopelijk slaat het nieuwe college van B en W een andere, betere weg in nu men roept dat men er wil zijn voor de gehele samenleving."

Tussen de bedrijven door laten de vaandelzwaaiers zich van hun beste kant zien. Een groepering waarbij het een en ander is gewijzigd. Zo is er afscheid genomen van Paul Tuinte en Heino Luttikholt en zijn in de personen van Sten klein Gunnewiek, Bob Kip en Bart Mentink een drietal nieuwkomers verwelkomd. Op passende wijze wordt er door voorzitter Wolterink ook stilgestaan bij de zieken in Voor-Beltrum en worden er enkele momenten stilte in acht genomen voor de overleden inwoners van Voor-Beltrum. Daarentegen klinkt er een spontaan applaus voor de in het afgelopen jaar geboren tien baby's.

Spelen en uitslagen
Vanzelfsprekend worden er tussen en tijdens alle festiviteiten door op alle kermisdagen verschillende spelen afgewerkt. Na onder andere diverse sportonderdelen op de zondag, de traditionele allegorische optocht en de veel actieve en passieve belangstelling trekkende buurtspelen op de maandag, staat kermisdinsdag traditiegetrouw in het teken van het vogelschieten voor heren en het vogelgooien voor dames, alsmede het schijfschieten voor heren. Onderdelen die worden afgesloten met de huldiging van de koningsparen in de feesttent. Hierbij gaat automatisch de meeste aandacht uit naar Schutterskoning 2018: Michel Tuinte, vader en opvolger van zoon Niels Tuinte, die vorig jaar de vogel naar beneden haalde. Om het familiekarakter nog completer te maken, laat echtgenote Carla Tuinte zich kronen als Koningin bij de dames. Thomas Bruggeman wordt Jeugdkoning en Fenne Knops weet de titel Jeugdkoningin voor zich op te eisen.

Ook deze keer tonen voorzitter Wolterink en pr-vrouw Frederike Piepers zich helemaal tevreden over het verloop van de kermis. "Het weer is natuurlijk uitzonderlijk warm, maar hier in Voor-Beltrum weten wij overal een mouw aan te passen. Met de deze keer opgedane ervaringen kijken wij nu al weer vooruit naar de kermisdriedaagse in 2019", aldus een trotse Wolterink.


Uitslagen

Penalty schieten
5-8 jaar Siem Pasman
9-12 jaar Guusje Groot Zevert
13-15 jaar Gijs Schilderinck

Voetbal
1. Grolseweg
2. Koelinkbrink
3. Slingebekke

Volleybal
1. FC Plakbal
2. Velleke
3. VIP

Sterrit
1. Lot en Marcel Mutter
2. Ine en Ronald Haarlink
3. Tineke en Nico Heinen

Buurtspelen
1. Velleke 2
2. Auste 1
3. Leunkweg

Mooiste joker
Velleke

Schijfschieten
1. Marcel Mutter
2. Willem Wassink
3. Irene Huinink

Vogelschieten/Vogelgooien
Mannen:
Michel Tuinte: romp en rechtervleugel
Tom Tuinte: linkervleugel en staart
Niels Tuinte: hals
Dames:
Carla Tuinte: romp en hals
Tosca te Boome: rechtervleugel
Luci Arink: linkervleugel
Anne Slütter: staart
Jongens:
Thomas Bruggeman: romp en rechtervleugel
Jens Reijerink: linker vleugel en hals
Siem Stevens: staart
Meisjes:
Fenne Knops: romp, hals en rechtervleugel
Anne Kip: linkervleugel
Tess Luttikholt: staart

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden