Wendbaar Wonen in Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - Wendbaar Wonen in Berkelland gaat om bestuurlijke uitgangspunten voor het woonbeleid van de komende jaren. Daarbij worden een aantal ontwikkelingen betrokken die voor dit beleidsterrein van belang zijn. De komende maanden staat dit thema nadrukkelijk op de agenda van de gemeenteraad.

Het is bekend dat er Achterhoek breed afspraken liggen wat betreft de gewenste omvang van het aantal woningen in de Achterhoek. Er is omwille van demografische ontwikkelingen geen ruimte voor groei. Berkelland wil echter wel woningbouwplannen blijven formuleren. Dat betekent alleen wel dat er voor de toekomst dan een extra sloopopgave ligt. De plannen voor aanpassing van de woningvoorraad zijn nodig om ontwikkelingen kwalitatief het hoofd te kunnen bieden. Bijvoorbeeld als in een bepaald marktsegment de vraag weg valt.

Ontwikkelingen
De uitkomst van het Achterhoeks Woonwensen en leefbaarheidsonderzoek (AWLO) laat zien dat er en mismatch is tussen de vraag en het aanbod op de woningmarkt. Veel van de vrijkomende woningen (bij verhuizing en overlijden) sluiten niet aan bij de wensen van de woningzoekenden. Verder trekt de woningmarkt aan. In 2017 zorgde dat voor een record in het aantal kooptransacties in Berkelland (529). Tot voor kort lag dat anders. De vraags is hoe bestuurlijk ingespeeld kan worden op deze dynamiek. Dan is er nog het klimaatakkoord. Woningen en wijken worden wijk voor wijk verduurzaamd. Daarvoor zijn goed geïsoleerde woningen nodig die duurzaam worden verwarmd en waarin van schone elektriciteit gebruik wordt gemaakt of zelf wordt opgewekt. Deze ontwikkelingen vragen om een flexibel woonbeleid. Daarvoor is ruimte in de woningbouwplanning nodig om goed in te kunnen spelen op nieuwe kansen en wensen voor innovatieve, flexibele en soms ook tijdelijke woonconcepten en contractvormen. Wendbaar Wonen dus.

In oktober is een themabijeenkomst Wonen gepland voor de raad. Hier komen deze ontwikkelingen aan de orde, waaronder de actuele situatie op de woningmarkt, het AWLO en het klimaatakkoord. En hoe deze ontwikkelingen het best beleidsmatig vertaald kunnen worden. Eind van dit jaar kan de raad een aantal concrete voorstellen verwachten voor het beleidsveld Wonen. Waaronder de kluswoninglening, bestemmingsplannen, experimenten met betrekking tot de combinatie Wonen, extra wooninitiatieven versus sloopopgave en Zorg en Tijdelijk Wonen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant