Thema-avond over Paulus

Algemeen

EIBERGEN - De apostel Paulus is in onze tijd niet zo geliefd. Velen ergeren zich aan zijn vrouwonvriendelijkheid, zijn lange en moeilijke zinnen, de dogmatische en stellige opvattingen. Ook 'zijn' verzoeningsleer – het offer dat Jezus voor ons heeft gebracht – wekt in onze tijd veel onbegrip en ergernis.

Ds. Jan Struijk probeert daar op donderdag 27 september verandering in te brengen, tijdens een bijeenkomst in De Huve aan de Grotestraat in Eibergen. In een aantal hoofdstukjes behandelt hij een aantal thema's over deze apostel. Tussendoor is er elke keer gelegenheid voor vragen.
Paulus staat bekend als degene, die het christelijk geloof naar Europa heeft gebracht. Zonder hem zouden wij weinig van Jezus geweten hebben. De meesten kennen zijn prachtige loflied op de liefde uit 1 Corinthiërs 13. En misschien ook wel de hoofdstukken 12 en 14 over de ene Geest en de vele gaven, die hij illustreert met het beeld van het lichaam, dat vele leden kent, die elkaar nodig hebben.
Het heersende onbegrip over Paulus roept echter de vraag op of wij hem wel goed verstaan hebben. Kijken we misschien te veel met onze ogen, ook met onze vooroordelen naar hem? Beseffen we wel genoeg, dat Paulus toch echt eerst een Jood is, opgegroeid aan het begin van de eerste eeuw van onze jaartelling! En overschatten we zijn schrijfsels niet te veel: het zijn namelijk brieven, geschreven aan bestaande mensen, die heel specifieke vragen hadden. Wij echter hebben er een kerkleer van gemaakt! Wat weten we eigenlijk van hem? Dominee Struijk verklapt alvast, dat ook niet alle brieven in het NT van hem zelf afkomstig zijn. En als we Paulus denken te snappen, horen we dan toch eerder de opvattingen die Luther ons gegeven heeft?
De bijeenkomst begint om 20 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant