Wethouder Anjo Bosman. Foto: PR
Wethouder Anjo Bosman. Foto: PR

Nog steeds geen PMD-container

Algemeen

Besluit uitgesteld, omdat er toch Europese aanbesteding nodig is

BERKELLAND - De invoering van de PMD container, voor plastic, metaal en drankenkartons leek er tijdens de raadsvergadering van te komen. In plaats van de gele plastic zakken die nu gebruikt worden. Maar dat gebeurde niet. Tot groot ongenoegen van de oppositie verzocht de verantwoordelijke wethouder, Anjo Bosman van Gemeentebelangen, dinsdagavond namelijk het onderwerp van de agenda te halen.

Door Rob Stevens

Waarom? De wethouder vertelde diezelfde ochtend pas te hebben vernomen dat het voorstel niet conform de Europese inkooprichtlijnen zou zijn. Een Europese aanbesteding is wettelijk vereist. De aanschafkosten (560.000 euro) van de containers zitten ruim boven het Europese drempelbedrag. Overschrijding van die regels zou de gemeente geld kosten. De reacties van raadsleden spitsten zich meteen toe op hints die de wethouder hierover al eerder in de commissie zou hebben ontvangen. Of Europese aanbesteding al dan niet nodig is zou toch makkelijk na te zoeken zijn.

Han Boer van D66: "Ik word hiermee overvallen. Dit agendapunt gaat niet alleen om aanbesteding maar ook om beleidsinhoudelijke keuzes. De kwestie van de rechtmatigheid van de aanbesteding is in de commissie ook al aan de orde geweest. Het antwoord was toen dat er geen aanleiding was te veronderstellen dat dat niet het geval was. De raad zou een memo ontvangen als dat niet het geval was. De raad is dus verkeerd geformeerd."

Het wat hakkelende antwoord van de wethouder is dat ze die ochtend pas deze informatie had gekregen. De coalitiepartijen betreuren ook de wijze waarop het gegaan is. Ze ondersteunen de wethouder echter in de redenatie dat het nu, gezien de mogelijke financiële consequenties, niet verantwoord zou zijn een besluit te nemen. Een motie van afkeuring van de oppositie gaat de coalitiepartijen veel te ver en haalt het dan ook niet.

Het is een onderwerp met een lange voorgeschiedenis in de Berkellande politiek. Ook wel een onderwerp waar de meningen politiek over zijn verdeeld. Zeker over de termijn waarop dit zou moeten gebeuren. D66 en VVD bij monde van Marcellino Kropman willen hierover in 2021 pas een besluit nemen en ook, na onderzoek, de mogelijkheden van machinale na-scheiding in de afweging betrekken. En in het beleid op te nemen financiële prikkels voor burgers om gestelde doelen te halen. GroenLinks kan het niet snel genoeg gaan. Die discussie zal nog gevoerd worden. De vraag is of van dit uitstel afstel komt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant