Varend leren op de Berkel. Foto: Rob Stevens
Varend leren op de Berkel. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Varend leren op de Berkel

EIBERGEN - Dinsdagmorgen vaart de Berkelzomp 'Snippe' onder een mooie ochtendzon over de oude Berkeltak in Eibergen richting de oude sluis bij de Mallumse Molen. Met aan boord een tiental leerlingen van basisschool St. Norbertschule uit Vreden. Zij doen mee aan een educatief project waarbij leerlingen verteld wordt over de ecologie van de Berkel en de taken van het Waterschap Rijn en IJsel.

Door Rob Stevens

Het project is succesvol. Vorig jaar hebben tweehonderd basisschool leerlingen uit Nederland en een kleine honderd leerlingen uit Duitsland van dit programma gebruik gemaakt.
Bert Dijkhuizen is één van de Berkelschippers die bij dit project is betrokken. Bert: "We delen vanochtend de groep in tweeën met elk een eigen programma: een water- en een landprogramma. Eén groep vaart van halte Kruidenhof bij de grote stuw in de Berkel, via de oude Berkeltak langs de oude Joodse begraafplaats, door de sluis, naar het Muldershuis. Dat is een tocht van drie kwartier. Onderweg vertellen we het een en ander en doen we wat proefjes. Zo worden de diepte, de Ph-waarde en helderheid van de Berkel gemeten en berekenen we de werking en de waterinhoud van de sluis. De landgroep krijgt op hetzelfde moment informatie over de taken van het waterschap en de ecologie van de Berkel. Vanmorgen vingen leerlingen een zoetwatermossel en -kreeft. Je kunt je voorstellen dat ze daar enthousiast van worden! Halverwege wisselen de twee groepen van programma en vaart de zomp hetzelfde traject weer terug."
Sabrina Tenhumberg is de drijvende (leer)kracht op de St Norbertschule achter dit project. Hun school is al vanaf het prille begin betrokken bij dit project. Ze namen ook deel aan een eerste pilot. Toen lieten de burgemeesters van Vreden en Berkeland zich ook zien. Die hadden toevallig net die week een uitwisseling waarbij ze van 'plek wisselden' om elkaar als buurgemeenten beter te leren kennen en de onderlinge contacten te verstevigen. In dat verband is het een passend toeval dat de St Norbertschule de kosten van dit project bekostigt vanuit de Europese subsidie die zij krijgen voor deelname aan een grensoverschrijdende talenprogramma. In het kader van het project "Spreek je buurtaal" geven Nederlandse en Duitse leerkrachten over en weer taallessen. Naast het spreken en begrijpen van elkaar in de buurtaal nemen de leerkrachten zo ook een stukje cultuur van hun eigen land mee. Dit komt terug in de besproken onderwerpen, de liedjes en de spelletjes. Twintig scholen in Duitsland en een zelfde aantal in Nederland doen mee aan dit project. De St Norbertschule heeft in dat verband een uitwisseling met basisschool 't Waliën in Winterswijk.
Sabrina is dinsdag enthousiast over de vrolijkheid en uitgelatenheid van haar leerlingen. Ze vertelt ervan te genieten dat leerlingen buiten in de vrije natuur leren. Het is dan ook al de vijfde groep van de St Norbertschule die dit programma volgt in Eibergen. Volgend jaar vindt overleg in Vreden plaats om te kijken of ook de andere basisscholen wellicht interesse hebben in dit project.

Meer berichten