Drie weken feest in de Dorpskerk. Het kon niemand ontgaan.  Foto: PR
Drie weken feest in de Dorpskerk. Het kon niemand ontgaan. Foto: PR

Dorpskerk Openingsweken voor herhaling vatbaar

RUURLO – Drie weken lang was er bijna elke dag een activiteit in de Ruurlose Dorpskerk. Met het organiseren van de Openingsweken wilde de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem laten zien, dat in de vernieuwde Dorpskerk heel veel mogelijk is. Heel veel mensen hebben dat inmiddels ervaren.

Begin dit jaar werd in deze krant een oproep geplaatst. Iedereen met een goed idee om een activiteit in de Dorpskerk te organiseren, kon zich melden. De kerk werd ter gelegenheid van het openingsfeest gratis ter beschikking gesteld. De respons was overweldigend met als resultaat dat in de afgelopen drie weken meer dan 20 activiteiten werden georganiseerd in de Dorpskerk die vele honderden bezoekers trokken.

Muziek
Kerk en muziek horen bij elkaar. Dat bleek tijdens de vele concerten en openbare repetities van koren, orkesten en optredens van meer en minder bekende musici uit Ruurlo en daarbuiten. Natuurlijk trokken de optredens van Jan Vayne en van Elly & Rikkert veel aandacht. Het zaterdagochtendconcert van Lisette Elders (cello) en Irene Venderbosch (vleugel) werd echter door de vele bezoekers ook als een hoogtepunt ervaren. De voorstelling 'Etty' door Vocalgroep Choral met soliste Abke Bruins oogstte heel veel lof. Vier fantastische Ruurlose zangeressen zorgden op 6 oktober voor een prachtige muziekavond waar ouderen en jongeren enorm van genoten. De koren Multiple Voice, Shansons en Amazing boden een muzikaal festijn. We horen ze vast nog een keer in de Dorpskerk.

Kerkdiensten
Alle drie kerkdiensten tijdens de Openingsweken hadden een bijzonder karakter. De heropening van de Dorpskerk werd gevierd met een volle kerk en een aantal bijzondere gasten. Een week later kwamen 80 genodigden naar de Dorpskerk die in de 60-er jaren belijdenis in de Dorpskerk hadden gedaan. Het werd een gezellige reünie waaraan ds. Thea Barnard, de predikant bij wie velen catechisatie hadden gevolgd in die tijd, een bijzondere bijdrage leverde. De jongeren zorgden op 7 oktober voor een verrassende kerkdienst waarbij ze goed gebruik maakten van de beeldschermen en het tijdelijke podium dat was opgebouwd ten behoeve van het concert op die zondagmiddag.

Voldaan
De organisatoren van de Dorpskerk Openingsweken kijken voldaan terug. Zij roemen de samenwerking met al die verenigingen die een activiteit in de kerk organiseerden en met de vele vrijwilligers die onder meer hielpen bij het steeds weer anders inrichten van de Dorpskerk. Met dat laatste is het multifunctionele karakter van het gebouw meer dan bewezen! Gaan we in de toekomst vaker dergelijke feestweken zien? Waarschijnlijk niet in deze vorm, maar het succes van deze drie weken geeft wel aanleiding om in de toekomst meer initiatieven te ontplooien die de functie van de Dorpskerk als plaats van ontmoeting gaan versterken. De kerkenraad staat open voor goede ideeën die dit doel dienen!

Meer berichten