Jelle Klein Hesselink. Foto: Rob Weeber
Jelle Klein Hesselink. Foto: Rob Weeber

Vanjelle Producties gaat voor het grote doek

BERKELLAND - Vanjelle Producties-oprichter Jelle Klein Hesselink is bekend van de educatieve speelfilms Homo?! Boeit geen Flikker! en Opgepast. Maar de ambitie reikt verder en zijn nieuwste plannen behelzen een film voor het grote doek, een bioscoopfilm van minimaal negentig minuten.

Door Rob Weeber

Hij is al van jongst af aan geïnteresseerd in mens en maatschappij, stond in groep 7 al als figurant op de filmset en maakt op 19-jarige leeftijd Homo?! Boeit geen Flikker! De onderwerpen van zijn films gaan over de uitdagingen waarmee de jeugd van tegenwoordig te maken heeft. Jelle wil hen laten zien wat er in de echte wereld gebeurt. Zijn beide films waren bedoeld al voorlichtingsfilm op podia waar de jeugd vertegenwoordigd is, zoals scholen, en duren 45 minuten.
De laatste film, Opgepast!, ging 3 april 2018 in première. Jelle beloofde daarna wat rust te nemen, maar inmiddels is hij alweer vol in de weer met zijn nieuwe plannen. "Mijn nieuwe speelfilm gaat over internet dating en heet 'ON/OFFLINE'. Maar anders dan bij mijn eerdere films, wil ik het niet alleen hebben over de gevaren ervan, maar ook over de mooie kant. Het idee ontstond naar aanleiding van eigen ervaringen. Ik heb een aantal ervaringen op dat gebied en de eerste keer verliep volgens het boekje. Je maakt online kennis, verdiept wat via Facebook en stuurt uiteindelijk op een ontmoeting aan. Ik noem dat een positief proces, waarbij een vorm van vertrouwen ontstaat. Mijn tweede internetdate echter verliep heel anders. Ik kwam in gesprek met iemand die me de volgende dag direct uitnodigde om thuis langs te komen. Ik wist niets van hem, alleen zijn voornaam, adres en leeftijd. Pas na de ontmoeting realiseerde ik me wat er allemaal mis had kunnen gaan en vroeg me af waarom ik het had gedaan. Blijkbaar had ik vertrouwen in hem en de ontmoeting, maar waarop was dat vertrouwen gebaseerd als je zo weinig weet? Die gedachten leidden uiteindelijk tot de beslissing om hier een film over te maken. Maar het wordt deze keer niet alleen een 'pas-op-film'. Er zitten ook veel mooie dingen aan internet dating en die moeten eveneens naar voren komen."

Het plan is dit keer om een lange speelfilm te maken, een bioscoopfilm, en niet perse een korte, educatieve film. Hij is al volop bezig met de voorbereidingen. Het nieuwe productieteam is al geformeerd, evenals het regieteam. In dat laatste team zit bovendien een dame die ervaring heeft met het maken van speelfilms. Om de cast samen te stellen, heeft hij drie dagen uitgetrokken. Op 8 en 9 december worden 150 castings gehouden, elk een kwartier lang. Dat moet de eerste schifting bewerkstelligen. Er blijven dan twintig personen over die op 5 januari verder getest worden op geschiktheid voor een rol. Voor het schrijven van het script werkt hij samen met schrijfster Nicole Harbers uit Arnhem en studente Julia Hofman. Met name Nicole moet tegenwicht geven aan Jelle's drang tot 'overdialogisering' van het script.
Jelle doet graag een oproep aan ieder die iets met film heeft en ambities heeft om hetzij achter, hetzij voor de camera een rol te vervullen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven tot 17 november via castings@onofflinethefilm.nl. Later deze maand gaat de website live: www.onofflinethefilm.nl.

Meer berichten