V.l.n.r. Annelies, Marchia en Vera willen zondag graag de finish halen met het felbegeerde rode armbandje. Foto Susanne ten Have
V.l.n.r. Annelies, Marchia en Vera willen zondag graag de finish halen met het felbegeerde rode armbandje. Foto Susanne ten Have

Stoere Needse dames in het touw

NEEDE - De 26ste survivalrun van Neede staat voor de deur. Een van oudste en zwaarste survivalruns van Nederland. Maar deze drie sterke en vooral stoere Needse dames draaien daar hun hand niet voor om.

Door Susanne ten Have

"Het scheelt dat de survivalrunwedstrijd in eigen dorp is. Dat geeft extra kracht hoor", glimlacht Annelies Dijkstra. Zij, Vera Mensink en Marcia Lammersen, het zijn echte power vrouwen. De 27-jarige Vera veroverde onlangs nog een tweede plaats tijden het Nederlands kampioenschap op de kortste afstand in Gennep. Veteranen Marchia (46) en Annelies(48) behaalden beiden de kampioenstitel op de midden afstand in hun leeftijdscategorie. Alle drie trainen ze bij survivalrunvereniging D'RAN in Neede.

Aankomende zondag staan ze aan de start op sportpark het Haantje. Het is een wedstrijd die onder de atleten bekend staat als niet al te makkelijk. En dat kan 'tussen de oren' gaan zitten. Vera: "Ik droomde van de week wel raar over de survivalrun. Die korte touwtjes in de eindhindernis zie ik niet zo zitten. Sliep er slecht van." "Last van zenuwen ken ik nog niet", reageert Marchia nuchter die net als Annelies naast deelnemer ook als vrijwilliger nauw betrokken is bij de organisatie van de wedstrijd in Neede. "Dat komt pas vlak voor de survivalrun. Of ik alle hindernissen volbreng is voor mij geen zekerheid hoor. Die palen vlak voor de eindhindernis blijf ik lastig vinden. Annelies en Vera halen de finish zeker met het rode bandje", zegt Marchia met een grijns.

Power vrouwen
De survivalrunsport neemt toe aan populariteit. Bij de jeugd, maar ook onder vrouwen is de sport geliefd. Toen Annelies en Marchia tien jaar geleden stiekem in een bosje de voetklem oefenden waren maar weinig vrouwen besmet met het survivalrunvirus. Marchia: "Ik volleybalde toen nog, mijn man deed al wel aan survivalrun. Mede door hem ben ik er mee begonnen", legt ze uit. Voor Vera was de survivalsport lange tijd onbekend terrein. "Ik deed aan atletiek en dat begon te vervelen. Ik vond het saai. Toen iemand begon over survival. Ik dacht, dat is toch overleven in het bos? Maar het bleek klimmen en klauteren te zijn en dat beviel mij prima", vertelt Vera.

Dat vrouwen de sport bemannen is geen vreemd gezicht, erkent ook Annelies. "Ach je bent wel wat zondagen kwijt om de wedstrijden te lopen. Maar je blijft er fit door. Lekker buiten bezig zijn en het is nog gezellig ook."
De survivalrun van Neede vindt plaats op zondag 21 oktober. De eerste atleten gaan om 9.00 uur van start. Kijk op stichtingsurvivalneede.nl voor meer info. Let op! Meedoen kan nog!

Meer berichten