FHan Kamphuis (links) en Herman Kistemaker in het Brandweermuseum. Foto: Rob Weeber
FHan Kamphuis (links) en Herman Kistemaker in het Brandweermuseum. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Museumactie Brandweer- en Kristalmuseum

BORCULO - Kent de Borculoër zijn musea? Deze vraag lijkt een open deur, maar de praktijk wijst uit dat het veelal bezoekers van buitenaf zijn die de pareltjes van de eigen stad ontdekken. Niet voor niets zegt het spreekwoord: 'Wat je ver haalt, is lekker'. Ook het Brandweermuseum en het Kristalmuseum in Borculo zien het spreekwoord bewaarheid. Zij trekken samen jaarlijks veertig- tot vijftigduizend bezoekers, maar het merendeel is niet uit Borculo of Berkelland afkomstig. En dat steekt, zeker omdat beide musea veel te bieden hebben en met hun collecties tot de top van ons land behoren en zelfs daarbuiten. Daarom organiseren beide musea op dinsdag 4 december een gezamenlijke actiedag voor Borculo. Zij willen de inwoners laten zien wat voor pareltjes ze in huis hebben.

Door Rob Weeber

Aan tafel zitten Herman Kistemaker van het Brandweermuseum en Han Kamphuis van het Kristalmuseum. Zij hebben de 4 december actie uit liefde voor hun musea georganiseerd en uit zorg voor de toekomstige leefbaarheid van Borculo. "Onze musea passen uitstekend bij elkaar", begint geoloog Han Kamphuis. "We hebben allebei een brede doelgroep van 4-88 jaar, de heilige Barbara als beschermheilige, zijn beide in Borculo gevestigd en ondervinden ook allebei de gevolgen van de demografische veranderingen. De vraag is gerechtvaardigd of we over twintig jaar nog bestaan als we nu niets ondernemen. Dat zou enorm jammer zijn voor de stad Borculo, er zijn al teveel musea verdwenen. Onze collecties hebben een enorme culturele en historische waarde en die moeten we koesteren. Maar dat kunnen we niet alleen. Om bekend en bemind te worden, moet je ontdekt worden en dat is precies wat we willen bereiken met onze actie. De Borculoër moet naar binnen komen en naar buiten toe uitdragen hoe mooi en waardevol hun musea zijn. Zij moeten onze ambassadeurs worden en daarmee bijdragen aan een toekomstig, vitaal leefklimaat hier."
Dus openen de musea op dinsdag 4 december de deuren voor alle Borculoërs, niet toevallig ook de naamdag van de heilige Barbara. Zij is de beschermheilige van zowel de brandweerman als de mijnwerker. Van 16.00 – 21.00 uur is iedereen welkom tegen slechts 1 euro toegangsprijs. Op die dag kan iedereen kennis maken met de verborgen schatten van Borculo. Ook de gemeente Berkelland ondersteunt de actie. Wethouder Anjo Bosman zal present zijn en zich laten rondrijden in een oude brandweerwagen. Het Brandweermuseum is gevestigd aan de Hofstraat 5, het Kristalmuseum aan de Burgemeester Bloemersstraat 1, Borculo.


kristalmuseum.nl
brandweermuseumborculo.nl
Foto:

Meer berichten