Jarig Achterhoeks Bachkoor zingt Bach en Mozart

ACHTERHOEK - Op zondag 25 november om 15.30 uur kunnen liefhebbers hun hart ophalen. Het Achterhoeks Bachkoor, dat dit jaar dertig jaar bestaat, geeft een jubileumconcert in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Op het programma staan het Requiem KV 626 van W.A. Mozart en de Cantate Ich hatte viel Bekümmernis BWV 21, van J.S. Bach. Koor, solisten en het Nederlands Begeleidingsorkest staan onder leiding van dirigent Astrid Krause.

Door Sis Huiskamp

Tijdens een repetitie in de Sint-Vincentius kapel van De Molenberg in Groenlo, vult de stem van Astrid Krause de ruimte wanneer ze iets voorzingt. Ze is niet snel tevreden. Met veel precisie en aandacht voor goed stemgebruik en de juiste uitspraak weet ze een mooie klank en dynamiek uit het koor te halen. Zo lijkt de repetitie haast een zangles. De koorleden moeten er hard voor werken en hebben ook thuis flink gerepeteerd. De passie voor muziek straalt van Astrids gezicht af. Tevreden lachend complimenteert ze het koor na de repetitie.

Voelen en beleven
Die passie is er ook wanneer de van oorsprong Duitse Astrid over haar werk praat. Haar liefde voor klassieke koormuziek manifesteerde zich al vroeg. Ze volgde vele cursussen en masterclasses in Duitsland en studeerde solozang aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede, waar ze ook lessen koordirectie volgde. Sinds 2017 staat ze op de bok voor het Achterhoeks Bachkoor. "De individuele leden van het koor hebben meestal veel jaren zangervaring en vaak zangles, maar ik vind het mooi om eraan te werken dat ieder z'n instrument, de stem, zo gebruikt, dat het een geheel wordt. De koorklank moet een eigen kleur krijgen. Noten studeren doe je thuis, maar in het koor leer je luisteren naar elkaar." Ook vindt ze het belangrijk dat de koorleden betrokken zijn bij de betekenis van de muziek. "Je duikt erin en dat geeft een extra laag. Je voelt en beleeft alles veel meer; en dat merkt het publiek ook. Zoiets krijg je niet mee als je een cd beluistert."

Mozart en Bach
Het Requiem van Mozart is een van de grote bekende werken. "Indrukwekkend en ontroerend", vindt Astrid. "Hieraan kunnen maar weinig mensen zich onttrekken. De muziek kan licht en speels zijn, maar ook dramatisch en diepgaand. Je hoeft niet religieus te zijn om de spiritualiteit waar te nemen. Volgens Mozart zijn leven en dood onverbiddelijke waarheden. Bach schreef zijn composities voor kerkdiensten. Aan het einde is er vaak een soort verlichting: de christelijke gedachte van de hereniging met God. Bach biedt troost; vanuit de treurnis maakt hij mooie overgangen naar het licht. Dat is een heel ander uitgangspunt, ook al had Bach zelf een zwaar leven. De twee uitersten van deze componisten harmoniëren prachtig in ons concert."

Zingend naar huis
Harmien Toebes, voorzitter van het bestuur, zingt alweer een jaar of vijf mee als sopraan. Over het koor zegt zij: "We zingen de grote composities, maar ook onbekende, soms a capella werken. De sfeer is erg goed. Iedereen kom blij binnen en gaat blij, vaak zingend, weer naar huis. Als mensen willen meezingen kan dat. Vooral mannenstemmen kunnen er nog bij. We hebben 16 januari een open repetitieavond, waar je zo kunt langskomen. Eerder kan ook, als je vooraf even contact opneemt. Na vier weken meezingen tijdens de wekelijkse repetities op woensdag doe je een stemtest. Zo nodig krijg je dan advies om de stem gezond te laten klinken. Zo houden we de kwaliteit op peil. O ja, we zingen ons jubileumconcert graag voor een volle kerk, dus wie dit artikel uit de krant knipt en meeneemt naar de Bonifatiuskerk, krijgt aan de zaal 2,50 euro korting op een toegangskaart."

Het jubileumconcert van het Achterhoeks Bachkoor met het Nederlands Begeleidingsorkest onder leiding van Astrid Krause is op zondag 25 november vanaf 15.30 uur in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Als solisten werken mee Tineke Roseboom, Franske van der Wiel, Falco van Loon en Daniël Hermán Mostert. De toegangsprijs is 25 euro en in de voorverkoop via abachkoor@gmail.com 22,50 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden