Mantelzorger Marieke Hulshof op weg naar het bloemschikken. Foto: Rob Weeber
Mantelzorger Marieke Hulshof op weg naar het bloemschikken. Foto: Rob Weeber

'Een dag per jaar is van mij!'

Algemeen

BERKELLAND - Geesteren was afgelopen zaterdag het startpunt van de vierde, jaarlijkse Mantelzorgverwendag, georganiseerd door de Voormekaar Teams van de gemeente Berkelland in samenwerking met de Berkellandse Uitdaging en lokale ondernemers. Het is de dag bij uitstek waarop mantelzorgers even een dag hun dagelijkse mantelzorgen kunnen vergeten. Dat de dag gewaardeerd wordt, is een understatement. Zo'n zestig mantelzorgers uit Berkelland hadden zich ingeschreven, variërend in leeftijd van jong tot oud. Het dagprogramma werd aangeboden door de Melktap, Bloemenboerderij De Scholte en Buitencentrum Kerkemeijer.

Door Rob Weeber

Marieke Hulshof uit Haarlo is een van de mantelzorgers die al 11 jaar haar zoon thuis verzorgt. Zij is er naar eigen zeggen 24/7 mee bezig, het gehele jaar rond. Ze geeft toe dat het zwaar is, maar de liefde voor haar kind overwint alles. Zolang ze het kan doen, blijft ze hem thuis vezorgen. De Mantelzorgverwendag is voor Marieke een absoluut hoogtepunt in het jaar. Die ene dag is voor haar en die pakt niemand haar af. Hoezeer ze zich erop verheugt, blijkt uit het onderstaande gedicht dat ze de organisatie stuurde:

'Ik kan bijna niet wachten tot morgen'.

Ik kan bijna niet wachten tot morgen, ik heb er zoveel zin in.
Eindelijk eens niet te hoeven zorgen, niet te hoeven denken
aan de medicijnen, de zorg, het eten, contacten met instanties.
Het steeds maar klaar staan, wat ik met heel, maar dan ook heel veel liefde doe.
En als we dan in iets vooruitgang boeken, ben ik mijn zoons grootste fan,
wil het dan van de daken schreeuwen, maar morgen even niet.
1 x per jaar is het MIJN dag, dan hoef ik een keer niks.
Alleen genieten, ik tel de dagen af.
Oppas en zorg zijn geregeld, backup staat paraat.
Nog een nachtje slapen en deze dame staat morgen met een big smile op.
Tot morgen!!!!

Het is voor niet-mantelzorgers waarschijnlijk moeilijk in te denken wat een dergelijke taak inhoudt. Daarom is het des te mooier dat er lokale initiatieven zijn die zich voor deze groep inzetten. Wim Staargaard van de Voormekaar Teams kent de positie van de mantelzorger als geen ander. De gemeente is volgens hem druk doende om in het kader van de Wmo de mantelzorg nog beter te kunnen ondersteunen. Het plan is een centraal loket op te richten waar de mantelzorger laagdrempelige ondersteuning kan krijgen, advies zonder indicatie. Gewoon een plek waar men de vragen kwijt kan aan instanties als Voormekaar en de thuiszorg. Nadere informatie volgt later. Wethouder Marijke van Haaren, verantwoordelijk wethouder voor de Wmo, werd rond het middaguur verwacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant