Herman Kistemaker achter het stuur van de Chevrolet uit Petten. Foto: Rob Weeber
Herman Kistemaker achter het stuur van de Chevrolet uit Petten. Foto: Rob Weeber

Wat maakt het Brandweermuseum zo bijzonder?

Algemeen

BORCULO - Het Brandweermuseum in Borculo is misschien wel het mooiste museum in zijn soort in Nederland. In ieder geval heeft het de grootste collectie. Het wordt gerund door vrijwilligers uit de vier kernen, mannen die ook in hun werkzame leven de spuit gehanteerd hebben. De locatie van het museum is weliswaar centraal, maar eigenlijk verdient het museum een grotere ruimte waar alles in rij kan worden opgesteld. Letterlijk alles, want er is geen ruimte om de huidige collectie volledig te tonen, laat staan eventuele nieuwe aankopen.

Door Rob Weeber

Wie de moeite neemt om binnen te lopen, ziet dat het museum meer te bieden heeft dan gebruikte brandweerauto's. De liefhebber van miniatuurauto's bijvoorbeeld kan zijn hart ophalen. Het museum bezit een collectie van maar liefst 700 brandweerauto's op schaal. Het merendeel van de collectie is afkomstig van een verzamelaar uit Colijnsplaat. Na zijn dood schonk zijn vrouw het aan het Brandweermuseum. Timmerlieden van de vrijwillige brandweer uit Eibergen hebben de vitrines gemaakt. Toen de collectie binnen kwam, heeft een vrijwilliger zeven jaar werk gehad om de nieuwe aanwinst te catalogiseren. Alles staat op volgorde, vanaf het begin van brandbestrijding tot en met de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een bijzonder exemplaar in de collectie is een door iemand uit Lochem nagemaakte brandweerspuit uit de tijd van de Romeinen. Waar de latere Middeleeuwen nog werd gekenmerkt door de leren blusemmer, hadden de Romeinen al gemechaniseerde brandbestrijding. Het model laat een handkar zien waarop een waterketel staat met een spuittuit aan de voorzijde. Via een aan de achterzijde gemonteerde spindel werd het water hierdoor naar buiten geperst.

De collectie brandweerhelmen is eveneens indrukwekkend. Het laat hoofddeksels uit alle windstreken zien, van rijkelijk uitgedost tot eenvoudig. Honderd ervan zijn geschonken door meneer Joep uit Hoensbroek. Ook bezit het museum een lange rij handblusapparaten, allemaal in zeer goede staat. Als leek heb je geen idee wat zo bijzonder en waardevol aan een handblusapparaat is en waaruit de diversiteit bestaat. Het is in gedachte allemaal rood en rond. Maar daar zit de vergissing. De collectie wordt door een legerarts uit Holten onderhouden, een man die, mede door zijn praktijkervaring, alles van handblussers weet.

Het indrukwekkendst echter blijft natuurlijk de collectie brandweerauto's. Ze zijn op een na allemaal rood, hoewel er een in het verleden per abuis rood is gemaakt. De originele kleur was geel. Volgens Herman Kistemaker zou het een aanwinst zijn om hem weer in de originele kleur te krijgen, maar het ontbreekt aan vrijwilligers hiervoor. De niet-rode wagen is wit van kleur. De Chevrolet uit 1960, aangepast door het Nederlandse bedrijf Kronenburg-Hedel, heeft als bedrijfsbrandweerwagen bij de kernreactor in Petten dienstgedaan. De witte kleur, ook van de manschapspakken, is met opzet gekozen omdat je daarop eventuele radioactieve vervuiling kunt zien. De kleur wit krijgt dan een blauwige gloed.

Op dinsdag 4 december openen het Brandweer- en het Kristalmuseum hun deuren voor alle Borculoërs en andere belangstellenden. Van 16.00 tot 21.00 uur is iedereen welkom tegen slechts 1 euro toegangsprijs. Op die dag kan iedereen kennis maken met de verborgen schatten van Borculo. Ook de gemeente Berkelland ondersteunt de actie. Wethouder Anjo Bosman zal present zijn en zich laten rondrijden in een oude brandweerwagen. Het Brandweermuseum is gevestigd aan de Hofstraat 5, het Kristalmuseum aan de Burgemeester Bloemersstraat 1, Borculo.


kristalmuseum.nl

brandweermuseumborculo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant