Regine Hilhorst als Mathilde Willink. Foto: Rob Weeber
Regine Hilhorst als Mathilde Willink. Foto: Rob Weeber

Magische, theatrale rondgang voor kinderen in Museum More

Algemeen

RUURLO - Hoe prikkel je de belangstelling van basischoolleerlingen voor hun eigen cultuur en erfgoed? Die vraag kan natuurlijk op velerlei manieren ingevuld worden. Het eenvoudigst is een onderwerp in de les te bespreken. Maar spannender wordt het als de combinatie leslokaal en buitenlocatie wordt gezocht, en helemaal als het op een interactieve manier gebeurt. Dan ontstaat er verbinding, verwondering en magie. Vrijdagochtend maakten de leerlingen uit groep 5 van obs De Hofmaat in Neede via het project 'Kunstkasteel' op magische wijze kennis met het 'Kunstkasteel' Ruurlo, Museum MORE en de schilderijen van Carel Willink.

Door Rob Weeber

De buitenles was georganiseerd door de Stichting Muziek- en Kunstwijs in samenwerking met Kasteel Ruurlo/Museum MORE en Theatergroep De Nieuwe Koning uit Enschede. De Stichting Muziek- en Kunstwijs initieert en ondersteunt in opdracht van gemeente en schoolbesturen in Berkelland kunst, cultuur en educatie op de scholen. Bij aankomst werden de leerlingen in twee groepen verdeeld. De eerste groep bleef buiten en verkende door middel van vier deelopdrachten het terrein en de gebouwen.

Een steen vertelt
De tweede groep mocht via de hoofdingang van het kasteel naar binnen. Bij het passeren van de brug begon hun theatrale, magische reis door het kasteel en museum al. Buiten werden ze opgewacht door Willeke Willink (Regine Hilhorst), het achternichtje van Carel Willink, en Willem de muziekman (Bert van der Veen). Willeke is kasteelfluisteraar en heeft de oudste steen van het kasteel uit de 'soepgracht' opgediept. Deze dateert naar eigen zeggen uit het jaar 1325. De steen kan dus praten en laat de aanwezigen vanaf dat moment hun eigen sprookjesreis door het gebouw beleven. Onderweg komen ze verschillende historische figuren tegen, zoals oud-bewoners graaf Roderlo en Sophia van Heeckeren en de schilder Carel Willink en zijn muze Mathilde met haar creaties van Fong Leng.

Ademloos luisteren en kijken
Tijdens hun 'rondreis' komen de kinderen van alles te weten over het kasteel, zijn historische figuren en de schilderijen van Carel Willink. Scriptschrijfster en hoofdrolspeelster Regine Hilhorst hield de kinderen met zang en spel een klein uur ademloos aan het verhaal, verbeeldde op kunstzinnige wijze de verschillende figuren uit het sprookje en gaf op theatrale wijze uitleg aan de schilderijen. "Ik had de opdracht én de geschiedenis én de werken van Carel Willink in het verhaal te betrekken. Wat de schilderijen betreft, wil ik de kinderen laten zien dat het meer dan doek alleen is, er zit een verhaal achter. Bij Carel Willink hebben zijn werken ook nog eens een eigen werkelijkheid. Dat sluit prima aan bij kinderen, die mogen ook hun eigen werkelijkheid scheppen."

Voorafgaand aan de theatrale rondreis was er op school al aandacht aan het kasteel en het museum besteed en ook na deze vrijdagochtend gaat het project verder. In een verwerkingsles schilderen de kinderen hun zelfportret waarbij ze ook aandacht schenken aan de achtergrond van het schilderij. Dit harmonieert met de schilderijen van Carel Willink, waar de luchten en achtergronden een steeds belangrijkere rol speelden.

Positieve medewerking
Het project 'Kunstkasteel' betref een pilot, mede mogelijk gemaakt door de scholen obs De Hofmaat, SBO Diekmaat en IKC het Sterrenpalet in samenwerking met de Stichting Muziek- en Kunstwijs. Gezamenlijk hebben ze de subsidie Cultuur met Kwaliteit binnengehaald die het gehele project mogelijk maakt. Gedurende de komende weken komen verschillende basisscholen naar het kasteel. Bijzonder positief ook is de samenwerking met het museum. Als privémuseum maakt het geen gebruik van subsidies en heeft daardoor geen culturele verplichtingen naar de scholen. De enige eis was dat de rondreis om 11.00 uur afgelopen moest zijn. Dan start namelijk de reguliere openingstijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant