Geert van der Veer en Gerrit Keuper voor het WEMA-gebouw. Foto: PR
Geert van der Veer en Gerrit Keuper voor het WEMA-gebouw. Foto: PR

Midwinterhoorngroep Eibergen actief voor Serious Request

Algemeen

EIBERGEN - Het hart van de winter nadert. Dat is de periode dat de midwinterhoornblazers actief worden. Ook in Eibergen. De midwinterhoorngroep Eibergen is al volop in het nieuws geweest met de opening van de WEMA: 's Werelds Eerste Midwinterhoorn Atelier. Een wereldprimeur. De groep heeft een voorlopige eigen stek aan de Brink in het centrum van Eibergen. Nu is de tijd van het blaoz'n aangebroken. Er wacht de blazers een druk programma. Zo zet de groep zich ook in voor de actie Serious Request.

Door Rob Stevens

Donderdag 20 december tussen vijf en zeven uur, heel vroeg in de ochtend, blazen midwinterhoornblazers een welkom voor de dj's van Serious Request. Deze arriveren dan lopend in Eibergen. Drie teams van dj's lopen dit jaar vanaf drie verschillende locaties een week lang het land door, van actie naar actie. Er wordt zo geld ingezameld voor verschillende goede doelen.
Gerrit Keuper is bestuurslid van de Midwinterhoorngroep Eibergen. Gerrit: "Onze blaozers zetten zich ook in voor deze actie. Tussen 6.00 en 7.00 uur zijn de dj's te gast in ons thuishonk 'WEMA', op de Brink in het centrum van Eibergen, naast de HEMA. Daar bieden we ze een ontbijt aan. Iedereen kan tegen betaling aanschuiven. En voor minimaal vijf euro mag een dj geknuffeld worden. Misschien is dat iets voor kinderen, nog voor ze naar school gaan? De midwinterhoorngroep Eibergen is beschikbaar voor gastoptredens, tegen betaling. Verder kan men een 'Blaas me niet wakker register' tekenen. Voor een redelijk bedrag blazen we dan niét voor je raam. De intekenlijsten zijn beschikbaar bij de WEMA en op onze website. We blazen ook regelmatig in het centrum om geld op te halen. De opbrengsten van al deze acties zijn voor Serious Request. Eigen bijdrages die ochtend zijn ook welkom. Er is een pin-apparaat aanwezig. De Midwinterhoorngroep wil minimaal € 2500 ophalen voor het goede doel."

Zondag 23 december is de inmiddels bekende midwinterhoornwandeling van de blazers uit Eibergen. Langs de wandelroute zijn dan ook blazers van omliggende gemeenten te horen. Onderweg zijn er versnaperingen en drankjes. De start van de wandeling is tussen 12.00 en 14.00 uur in het openluchttheater. Er is een wandeling van vijf kilometer en een van tien kilometer. Menig een zal zich nog het succes van vorig jaar herinneren met een record aantal deelnemers. Dat was mede dankzij het prachtige weer en omdat een deel van de route over de nog in aanbouw zijnde nieuwe N18 liep. De Midwinterhoorngroep Eibergen doneert voor iedere deelnemer aan de wandeling één euro aan Serious Request. Vorig jaar deden bijna 800 wandelaars mee.
Het midwinterhoornblazen zou zijn oorsprong vinden in de Germaanse gebruiken die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende (21 december). Het weemoedige geluid attendeert op de nadering van het Kerstfeest, maar ook op de terugkomst van het licht omdat de dagen weer langer en de nachten korter worden. Maar de hoorn heeft historisch ook een praktische oorsprong. Sinds mensenheugenis hebben mensen gebruik gemaakt van signalen en boodschappen doorgegeven op hoorns die werden gemaakt van allerlei materialen, oorspronkelijk van hoorns van dieren en later van hout en metaal. Het geluid van de midwinterhoorn wordt ook wel de 'olde roop' (de oude roep) genoemd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant