Hans Schippers, benoemd tot Ere-dirigent. Foto: PR Crescendo
Hans Schippers, benoemd tot Ere-dirigent. Foto: PR Crescendo

Hans Schippers benoemd tot Ere-dirigent Crescendo

Algemeen

Geweldig concoursresultaat voor Crescendo met 91,25 punten

NEEDE – Maanden aan voorbereiding gingen vooraf aan een geweldig resultaat voor Cresendo Neede op het concertconcours van afgelopen zondag in Enschede: een eerste prijs in de eerste divisie met 91,25 punten en lof der jury. Dat was reden voor de muziekvereniging om de dirigent Hans Schippers zondagavond te benoemen tot Ere-dirigent.

Crescendo legde tijdens de try out onder leiding van Hans Schippersop 23 november in een bomvolle Grote Kerk in Neede de laatste aandachtspuntjes nog bloot. De laatste weken werd er tweemaal per week gerepeteerd en bijgesteld en nadat het orkest de generale repetitie had doorstaan op donderdagavond 6 december reed op zondagochtend 9 december om 10 uur de touringcar vol met enthousiaste muzikanten naar Enschede, met daar achteraan een kleine vrachtwagen met het complete slagwerkinstrumentarium. In Enschede speelde het orkest in het muziekgebouw van Muziekcorps der Voormalige Schutterij in, en vertrok daarna naar het muziekcentrum. Na afgestemd te zijn kon Crescendo om 14.30 uur het concertpodium beklimmen. Het orkest speelde als inspeelwerk The Sun will Rise Again van Philip Spark, waarna Crescendo de concoursstukken ten gehore bracht: Mannin Veen van Haydn Wood en Poeme Du Feu van Ida Gotkovsky. Dit optreden werd beoordeeld door juryleden Alex Schillings, Arnold Span en Jan de Haan. Crescendo behaalde voor Mannin Veen en voor Poeme du Feu een gemiddelde van 91,25 punten.

Dat betekende groot feest na afloop van het concours in de bus terug naar Neede, omdat het orkest een eerste prijs met onderscheiding van de jury behaalde.
Na terugkomst in Neede in het muziekgebouw aan de Haaksbergseweg 6 volgde een spoedledenvergadering en werd dirigent Hans Schippers unaniem benoemd tot Ere-dirigent van de Koninklijk onderscheiden muziekvereniging Crescendo Neede en daarmee was het feest compleet. Slechts twee mannen gingen hem voor in de 120 jaar van het bestaan van Crescendo, Chr. J. Langeveld, dirigent van 1945-1974 en J.H Vlaswinkel van 1971-1985.

Hans Schippers was destijds de man die het overnam van Jan Vlaswinkel. Schippers kwam als achtjarige in het kielzog van zijn vader mee als gastspeler voor Crescendo en kent de kracht en muzikaliteit van Crescendo van jongs af aan. Hij schitterde met Crescendo op het concours van 1989 in Enschede, 1e prijs in de afdeling uitmuntendheid met maar liefst 306,50 punten (oude puntentelling). Schippers bleef toen maar kort, van 1985-1989. Toen hij in 2005 gevraagd werd om in de selectiecommissie te komen voor een nieuwe dirigent voor het Harmonieorkest besloot hij uiteindelijk de kar zelf te gaan trekken als dirigent. Schippers staat bekent als een uitmuntende inspirerende dirigent en veeleisend man, die vele mooie prijzen binnenhaalde met Crescendo.

Crescendo in actie tijdens het concours. Foto: Harold Snippert

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant