Afbeelding

Eenheid in Eibergen met terra umbra

Algemeen

EIBERGEN - Het centrum van Eibergen heeft de laatste jaren een aantal veranderingen ondergaan. Zo is op het terrein van voormalig schildersbedrijf Kiffen nu een parkeerplaats te vinden. En ook de parkeerplaats achter de Jumbo is aangepast. De Kluiversgang heeft aan ruimtelijke kwaliteit gewonnen. Momenteel wordt de Hagemanstraat van nieuwe riolering voorzien. Allemaal geen op zichzelf staande gebeurtenissen. Deze aanpassingen maken deel uit van de revitalisering van het hele centrum van Eibergen.

Door Rob Stevens

De revitalisering neemt nog geruime tijd in beslag. In 2019 is fase drie aan de beurt. Dan wordt het centrumgebied opnieuw ingericht, het deel van de Grotestraat vanaf de Oude Mattheüskerk tot de Laagte, de Kerkstraat, de Kleine Hagen en de Burgemeester Smitsstraat tot de Laagte. Woensdag was een informatieavond in De Huve met vertegenwoordigers van de taskforce Eibergen. De Taskforce Eibergen is een projectgroep bestaande uit ondernemers en inwoners van Eibergen en enkele gemeenteambtenaren.

Op grote wandborden staat het centrumplan Eibergen fase 3 afgebeeld met informatie wat er zoal staat te gebeuren. Het gaat om een voorlopig ontwerp. Reacties van inwoners worden namelijk verwerkt in een definitief ontwerp.
Robert Asschert en Sabine Tankink van de gemeente leggen belangstellenden uit dat de rijrichtingen rond en in het centrum niet zullen veranderen. De Grotestraat blijft éénrichtingsverkeer. De bestrating van de rijbaan en parkeervakken in het centrum worden een geheel door overal bruin-zwarte (terra umbra) gebakken klinkers te gebruiken. Voetpaden worden rood uitgevoerd. De hoogte van de trottoirbanden wordt aangepast. In de Kerkstraat, Burgemeester Smitsstraat en Kleine Hagen worden de bestrating, parkeervakken en het trottoir van gelijke hoogte. Het meubilair en de straatverlichting krijgt een meer moderne uitstraling door het gebruik van de kleur zwart en thermisch verzinkt staal als materiaal. Plantenbakken en nieuwe bomen, een deel van de bestaande bomen wordt gekapt, moeten het beeld completeren. Ook de gevels op de kop van de Kluiversgang krijgen een facelift om het zo ook aantrekkelijker te maken om Eibergen van die kant binnen te rijden. Het straatbeeld is er nu weinig levendig.

Peter van Heek van de Taskforce vertelt dat er op de website (https://www.ineibergen.nl/eibergen-vernieuwt) van de tasforce een enquête komt waarmee woonwensen worden geïnventariseerd. Er staan veel winkelpanden leeg in het centrum. Wellicht dat die omgebouwd kunnen worden tot woningen of gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Dan is het wel belangrijk te bouwen naar behoefte. Als de taskforce daarin een goed inzicht heeft kan ze erover in gesprek met de gemeente.
Met de afronding van fase vier in december 2020 is het centrum voltooid. Dat jaar is het hart van Eibergen aan de beurt: de Brink. De bedoeling is dat het pleinkarakter dan wordt versterkt. Het aantal parkeerplaatsen wordt daar verminderd, maar in totaal zijn er meer parkeerplaatsen in het centrum beschikbaar dan voorheen. De hele beleving van het plein zal anders worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant