Verhoging toeristenbelasting met 'Kwartje van Teselink'

Algemeen

BERKELLAND - Dit college ziet een nieuwe rol voor de gemeente. De gemeente als overheid die naast haar inwoners staat in plaats van erboven. Een gemeente die meedenkt in plaats van bedenkt. Het woord 'verbindend besturen' valt in dat verband vaak tijdens raadsvergaderingen. Maak je ergens een speerpunt van als bestuurder dan kun je verwachten dat partijen er op gespitst zijn het handelen van bestuurders langs die meetlat te wegen. Zo ook de afgelopen raadsvergadering waar op de agenda de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting stond en wijzigingen in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening.

Door Rob Stevens

D66 kan zich niet vinden in de aanpassing van de APV waar de eindtijd van incidentele festiviteiten wordt verlegd van half twee 's nachts naar half één. Daarover zou niet met ondernemers zijn overlegd. Han Boer: "Dat plan ploft onaangekondigd bij ondernemers op de deurmat. En beperkt hen in hun exploitatiemogelijkheden." Leo Morren van GroenLinks is om een andere reden tegen deze aanpassing. Hij vindt dat: "Er best af en toe wat extra lawaai mag zijn. Berkelland moet aantrekkelijk zijn voor jongeren."

De portefeuillehouder burgemeester Joost van Oostrum vindt dat er wel degelijk met de sector wordt overlegd. Bijvoorbeeld naar aanleiding van klachten over overlast van omwonenden. Maar ook regulier maandelijks met plaatselijke vertegenwoordigers van Horeca Nederland. Hij wijst er ook op dat elk jaar minder ondernemers om een incidentele ontheffing van de geluidsnorm vragen. Omdat steeds meer ondernemers ook geluidswerende maatregelen nemen. Naar aanleiding van het verloop van de discussie merkt hij op dat: "In het raadsstuk meer achterliggend informatie had moeten staan. Over de afwegingen die zijn gemaakt voor deze aanpassing in de APV en hoe daarover met de bedrijfstak is gecommuniceerd." Op dit onderdeel van de APV diende D66 een stemverklaring in. Alle partijen gingen akkoord met de nieuwe APV 2019.

De vraag is of een daling van de vraag om een ontheffing te maken heeft met aanpassingen van horecapanden. Het kan ook zijn dat ondernemers het maar 'papieren gedoe' vinden. En dat men liever zelf even de buurt rond gaat om omwonenden van een aankomende activiteit op de hoogte te brengen. Misschien dekken de bestuurlijke en dagelijkse werkelijkheid elkaar niet altijd.

Ook in verband met de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting - van 1,00 euro naar 1,25 euro - kwam het woord verbindend besturen weer van stal. Hierover zou volgens partijen ook te weinig communicatie met ondernemers hebben plaatsgevonden. Dit voorstel werd pas begin november ingediend. Het tijdstip dat volgens Kevin Hauser, van coalitiepartij VVD, veel klanten al hebben geboekt en websites en folders al klaar zijn voor het nieuwe jaar. Hauser: "De toeristenbelasting is al tien jaar niet gewijzigd. Die verhoging zat er aan te komen. Het is ook goed om van dit geld de sector extra te promoten. Maar, om ondernemers wat meer tijd te geven, stellen wij voor het voorstel een jaar op te schorten." Hij vond bij andere partijen hiervoor echter geen bijval. Wethouder Teselink meldt dat het plan onderdeel van het coalitieprogramma is. Teselink: "We zijn bezig met de ontwikkeling van een plan om de toeristisch-recreatieve sector te versterken. Dat zal worden besproken met toeristische ondernemers en natuurlijk ook in de raad. Het kwartje wordt gebruikt om Berkelland te promoten." D66 en OBL stemden tegen de belastingverordeningen 2019 waar dit voorstel deel van uitmaakt. Alle andere partijen zijn voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant