De medewerkers ondervonden aan den lijve hoe het is om in de openbare ruimte je weg te moeten vinden als je doof, blind of rolstoelafhankelijk bent. Foto: PR
De medewerkers ondervonden aan den lijve hoe het is om in de openbare ruimte je weg te moeten vinden als je doof, blind of rolstoelafhankelijk bent. Foto: PR

Medewerkers gemeente even doof, blind of rolstoelafhankelijk

Algemeen

BERKELLAND - Onlangs ondervond een groep ambtenaren van de gemeente Berkelland hoe het is om blind, doof of rolstoelafhankelijk te zijn. Zij deden mee aan een ervaringsparcours dat opgezet was door de gemeente zelf in samenwerking met het Gehandicaptenplatform Berkelland en bureau Inclusionlab. De gemeente wil op deze manier ook onder medewerkers de bewustwording vergroten. En de toegankelijkheid en het meedoen in de samenleving van mensen met een beperking verder verbeteren.

De medewerkers van de gemeente Berkelland konden eerst 'oefenen' rond het gemeentehuis met een blindengeleidestok, een rolstoel of rollator. Daarna kregen zij de opdracht om met een beperking in het centrum van Borculo boodschappen te doen. Naderhand werden de ervaringen besproken. Zo gaven medewerkers aan dat allerlei praktische punten in de openbare ruimte een belemmering kunnen vormen. Denk aan ongelijke bestrating, bruggen, op- en afstapjes en de doorgang van winkels. De belevenissen uit het ervaringsparcours gebruikt de gemeente om haar beleid en plannen te verbeteren. Er wordt al vaak overlegd met het Gehandicaptenplatform Berkelland bij de inrichting van wegen en straten. Maar het zou goed zijn om inrichtingsplannen nog vaker echt met ervaringsdeskundigen samen te maken.

De gemeente Berkelland vindt het belangrijk dat mensen met een beperking mee kunnen doen aan de samenleving. Daar komt bij dat de gemeente uitvoering geeft aan het VN-verdrag Handicap. Hierin staat dat mensen met een beperking gelijkwaardig aan de samenleving moeten kunnen deelnemen. De gemeente Berkelland heeft hiervoor een Lokaal Inclusie Agenda 2018-2019 opgesteld. Hierin staan acties en maatregelen voor 2018 en 2019 waarmee de gemeente samen met andere organisaties en ondernemers de toegankelijkheid en het meedoen in de samenleving van mensen met een beperking verder wil verbeteren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede