Henk Looman en Annie Onstenk met het pluche beertje in het midden. Foto: Rob Weeber
Henk Looman en Annie Onstenk met het pluche beertje in het midden. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Pax Kinderhulp Borculo gaat twee toegewijde vrijwilligers missen

BORCULO - Henk Looman (79 jaar) en Annie Onstenk (93 jaar) zijn al bijna twintig respectievelijk bijna dertig jaar betrokken bij Pax Kinderhulp afdeling Borculo. Met een werkgroep van zes man en tachtig andere vrijwilligers bezorgen ze zo'n 22 Poolse kinderen van 8 tot 12 jaar uit gezinnen met een laag inkomen en met diabetes type 1 (suikerziekte) ieder jaar twee onvergetelijke vakantieweken in Borculo. Achterliggend doel van de vakantie is het contact met lotgenootjes bevorderen en de kinderen beter leren omgaan met hun ziekte. Woensdag 9 januari echter is het voorbij. Dan nemen ze tijdens de Nieuwjaarsreceptie afscheid van Pax Kinderhulp Borculo.

De Poolse kinderen komen uit de buurt van Katowice. 2019 wordt het 33ste jaar dat Pax Kinderhulp de kinderen naar Borculo haalt. "In de eerste jaren kregen de kinderen drie weken vakantie aangeboden", vertelt Henk Looman, voorzitter van de werkgroep Borculo. "Inmiddels is dit teruggebracht naar twee weken. Het zijn intensieve en ook dure weken, denk alleen maar aan het busvervoer van de kinderen en hun begeleiders. Ooit begon het met collecteren, maar gelukkig hebben we al snel een trouwe groep sponsoren aan ons kunnen binden. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk. In totaal kost het ons zo'n 25.000 euro per jaar. We hebben ook geluk met Groepsvakantieverblijf Beerten in Borculo waar alle kinderen bijeen kunnen zijn. Andere plaatsen werken met gastgezinnen en moeten veel moeite doen om de kinderen onder te brengen. We gaan het werk zeker missen, want de voldoening die je eruit haalt als vrijwilliger is ongekend hoog. De kinderen en de meereizende (medische) staf zijn enorm dankbaar voor die twee weken plezier en ontspanning. Sommige kinderen van toen hebben hun werk in de zorg gevonden en maken nu zelf deel uit van de Poolse begeleidingsstaf. Mijn mooiste aandenken aan dit werk is het pluche beertje dat ik een keer van een meisje kreeg. Dat was haar lievelingsknuffeltje, maar ze schonk hem toch aan mij. Zo'n moment vergeet je nooit meer."

Ook Annie heeft alleen maar dankbare herinneringen aan de vakanties. Ze werd in 1991 direct na haar pensionering als lerares voedingsleer op het VMBO in Eibergen lid van de werkgroep. Goede voeding is haar 'drive' en heel belangrijk bij het thema suikerziekte. Direct na haar start in de werkgroep nam ze het penningmeesterschap over en na aanvankelijk wat zorgzame jaren staat de stichting er nu goed voor. Henk en Annie werden wel eens 'vier handen op een buik' genoemd, verwijzend naar de 100% inzet die ze van zichzelf en anderen verlangden. Er mocht gewoon niets misgaan in die twee weken. Gelukkig hebben ze een goede opvolging. In het spreekwoordelijke gat vallen doen ze ook niet. Henk is vanaf zijn 57ste al vrijwilliger binnen diverse organisaties en helpt al 22 jaar met het jeu de boules in Careaz J.W. Andriessen in Borculo. Annie is nog steeds een keer per maand als chef-kok druk met het Eetcafé in Ontmoetingscentrum Het Hof.

Tot slot laat Henk de reacties van de vakantieweken in 2017 lezen. Ze behoeven geen uitleg.

Maria: "Wij lopen elke dag in schone en prettig ruikende kleding. Wij hebben elke dag een zeer lekkere ware maaltijd. Onze verzorgers zijn erg aardig. Wij zijn blij dat we een Heilige Mis konden bijwonen. We hebben kennis gemaakt met de Nederlandse cultuur. We hebben onze tol beschilderd, een optreden van der majorettes gehad en zijn naar een basisschool geweest."

Pax Kinderhulp is een CBF erkend goed doel.


paxkinderhulp.nl/borculo

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden